Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočani Nermin Muharemović i Lordan Muzaferija u “unplugged” varijanti sa Davorom Gobcem

altVečeras i sutra gost susjednog grada Fojnice bit će frontmen grupe Psihomodo PoP, Davor Gobac. Razlog zašto dva dana je taj što će Gobac prvu noć (petak) prestaviti sebe u jednom malo drugačijem svjetlu u odnosu na muzičke vode. Kako nam je rekao Damir Sudar (nekadašnji muzički urednik Radija Q op.a) menager grupe Psihomodo PoP za Bosnu i Hercegovinu za petak je predviđena izložba slika Davora Gobca kao što je to nedavno bilo i u Sarajevu dok je za drugu noć predviđena lagana i opuštena svirka, “unplugged” varijanta, u kojoj Gobac otpjeva dvadesetak pjesama, više od izvođača koji su uticali na njegovu muziku, nego od Psihomodo PoP-a, iako se na repertoaru nalazi i nekoliko pjesama njegovog matičnog benda.

altPosebno interesantno je da će “pratzeći bend” Davora Gobca sutra činiti dvojica Visočana, Nermin Muharemović i Lordan Muzaferija koji su još prošle sedmice dobili spisak pjesama koje će Gobac pjavati i koje su već uvježbane. Mjesto dešavanja je Restoran Ribnjak Fojnica, adresa Gornja Mahala bb, a ukoliko ste zainteresovani rezervaciju možete izvršiti na broj telefona 061 404 588.

alt-“Gobac i ja smo se upoznali u “Slozi” za vrijeme održavanja OBN-ovog TV Show-a  “Rat bendova”. Nakon toga smo postali prijatelji i tako je došlo do ideje da napravimo izložbu njegovih slika u Sarajevu, to je prošlo odlično, a spontano je odsviran i jedan kraći “unplugged” set pjesama izvođača iz njegove mladosti. Pošto je to prošlo odlično, imamo namjeru u budućnosti raditi više ovakvih uvezanih slikarsko-muzičkih dešavanja – pojasnio nam je Damir Sudar koji je želio posebno istaći i da se Gobac sa posebnim uživanjem sjeća koncerta Psihomodo PoP-a u tadašnjoj diskoteci “Puls” u Visokom. Čak je naglasio i da se sjeća datuma tog koncerta 04.februar 1998 godine, jer je prije koncerta bio na rođendanu u kući Džanina Vraže gdje je imao poseban tretman od veselih Visočana.

Davor Gobac dugo slika, gotovo od početka muzičke karijere, ali slike do sada nije pokazivao. Imao je tek par, poluprivatnih izložbi u Hrvatskoj, a sad se odlučio i to da pokaže. Izložba u sarajevskoj Galerijii Boris Smoje izazvala je ogromno interesovanje, čak mnogo veće od izložbi akademskih slikara. Inače slika
u mnogim tehnikama (ulje, akril, akvarel…), te to radi od slikarskog platna do poklopca za šporet!

Svoj slikarski pravac naziva Novi Pop Art, a izložba je zapravo perfomans na kojem ide i “jam session” sa lokalnim muzicarima…

 –