Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Žrtve Nedima Fejzića bez psihološke pomoći

altU Kantonalnom sudu u Zenici nastavljen je proces u slučaju Nedima Fejzića, koga Kantonalno tužiteljstvo tereti za trostruko ubistvo i pokušaj ubistva u visočkom selu Hlapčevići, kada je ranjeno 7 osoba, među kojima i 4 djece. Pred Kantonalnim sudom danas se pojavilo 6 od ukupno 19 svjedoka, članova porodice ubijenih i žrtava ovog monstruoznog događaja.

Za Šemsudina Bašinija i ostale njegove komšije 14. maj je dan koji nikada neće zaboraviti. Tog dana Nedim Fejzić ubio je njegovu suprugu Dževadu, a dvogodišnja kćerkica Emina jedva je preživjela zbog rana nastalih ubodom noža. Iako je stručni tim utvrdio da Fejzić boluje od paranoidne shizofrenije, njegove žrtve strahuju od još većih posljedica ukoliko društvo u cjelini hitno ne pronađe neko rješenje za njihov adekvatan smještaj i liječenje.

 

Utvrđeno je da je Fejzić, prije, u toku i nakon izvršenja krivičnog djela bio neuračunljiv. Čak je i njegova sestra, prema riječima današnjih svjedoka, prijavljivala Domu zdravlja, socijalnim ustanovama, pa i policiji da s njenim bratom nešto nije uredu. Odgovor je bio skoro pa uvijek isti – da ne mogu ništa poduzeti jer ništa nije učinio.

 

Svjedocima u sudnici je bilo veoma teško suočiti se s ubicom svoje porodice. I dok svi brinu brigu šta će biti s Fejzićem – je li shizofreničar ili alkoholičar, niko nije ni pokušao pružiti psihološku pomoć žrtvama, iako su je oni tražili. Otac dvogodišnje Emine ostao je sam sa svojim bolom. Tražio pomoć jesam, dobio je nisam. Gdje god sam obraćao za pomoć mojoj Emini – svi kažu da je trebam dovesti da ona priča. Kako ću ja djevojčicu od dvije godine nagovoriti da mi kaže šta osjeća? Ja njoj pokušavam prići, ona se meni otvori, ali ja budem slomljen kad se ona meni otvori.

 

Stanovnici Hlapčevića danas žive u strahu. Nekad najpitomije mjesta u reginu, danas je mjesto strave i užasa koje će uvijek podsjećati na tragičan zločin koji se desio tog kobnog dana. Ipak, nadaju se da će svojim svjedočenjem pomoći da Nedim Fejzić dobije kaznu kakvu je zaslužio.

(FTV)