Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Usvojen budžet općine Visoko za 2011.g. – Zbog nepoštivanja Poslovnika o radu, sjednica bila pred prekidom

altBudžet općine Visoko za 2011.g. u iznosu od 9 852 000 KM usvojen je na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća. Iako je rasprava o ovom dokumentu trajala prilično dugo, vijećnici su glasali sa 18 glasova ZA, 2 PROTIV i 1 UZDRŽANIM glasom. Načelnik Općine Visoko zahvalio se svojim saradnicima i vijećnicima na uspješno okončanom poslu, te je uputio i čestitku povodom usvajanja budžeta sa željama da se on u potpunosti ispuni.

Vijećnici su očekivano najduže raspravljali o Prijedlogu budžeta i priloženim amandmanima. Pomoćnica načelnika Općine, Edina Ferizović istakla je da je prijedlog budžeta povećan za 342 000 KM u odnosu na Nacrt, ističući da svi prijedlozi i amandmani ne mogu biti usvojeni iz praktičnog razloga, nedostatka novca.

Subotnja sjednica obilovala je raspravama o zimskom održavanju cesta, planu rada zakonodavnog tijela općine Visoko u 2011.g., Statutu općine Visoko, ali i novim vijećničkim pitanjima od kojih se nekoliko odnosilo na privatizaciju Zemljoradničke zadruge, održavanju Skupštine Visokogasa i dr.

Na sjednici je u nekoliko navrata dolazilo i do povisivanja tona pojedinih vijećnika i njihovim obraćanjima s mjesta kao i insistiranju na odgovorima o pojedinim pitanjima, čime se direktno narušavao Poslovnik o radu, na šta je pojedince upozorila i sekretar  OV Zekija Omerbegović. Najglasniji je bio vijećnik BPS-a Halim Dervišević. Sugerisano je i predsjedavajućem OV, Daliboru Tomičiću na poštivanje Poslovnika u smislu trajanja izlaganja vijećnika, replikama i raspravama, o čemu će biti raspravljano na februarskoj sjednici OV. Zbog „užarene atmosfere“  predsjedavajući Tomičić je bio i pred prekidanjem sjednice. Pored ovakvih istupa, koje  pojedinci u vijeću smatraju njihovim demokratskim pravom obraćanja „u ime naroda“, činjenica je da se ne poštuju niti druga pravila Poslovnika kao što je dužina trajanja  pauza. Tako se tražena pauza od 20 minuta pretvori u sat vremena. Očito je slobodno ponašanje vijećnika posljedica pretjerane opuštenosti i činjenice da se ovakvo ponašanje ne kažnjava od strane odgovornih, čak se i ne sugeriše na određene propuste. Možda je pravi prikaz rada OV  Visoko najbolje primjetio vijećnik Mehemed Zukić je koji je istakao:

„Izgleda da kvalitetna  sjednica nije ona na kojoj se donesu kvalitetne odluke, već ona na kojoj se mi kvalitetno svađamo“.