Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Suad Šahinović:”Vitex je djelimično odgovaran i snosi krivicu za posljednja događanja u Slobodnoj zoni”

altVitex je jedan od osnivača Slobodne zone u Visokom. Ova bi Slobodna zona trebala dati određene benefite svojim korisnicima, ali ta su „olakšanja“ za privrednike već odavno samo fiktivna – ističe na početku razgovora za Radio Q i portal Visoko.co.ba Suad Šahinović aktuelni direktor TI Vitex Visoko.

Povod za razgovor bili su aktuelni događaji u Slobodnoj zoni – septembarsko zatvaranje zvaničnog ulaza u prostor Slobodne zone od strane kupca ulazne parcele, najavljena tužba nekoliko privrednika te sudbina ovog prostora na kojem se određeni porezi ili ograničenja na posao ili u trgovini ne primjenjuju.

S puno nostalgije Šahinović se prisjeća vremena kada je ocu donosio doručak u fabriku koja je bila preteča danas već nekadašnjeg Vitexa, s ponosom naglašavajući kako je bio Vitexov stipendista. Ali kako i sam kaže, nije vrijeme  za nostalgiju i posljednji događaji prikazuju pravu sliku stvari društva u kojem živimo.

„Stvar se sada dodatno iskomplicirala dodatnim intervencijama ambicioznih pojedinaca  i preduzeća koji  po osnovu rješenja o izvršenju kupuju dijelove Vitex-a i pregrađuju Slobodnu zonu, onemogućavajući pristup ostalima koji su članovi Slobodne zone. To nas dovodi u jako tešku situaciju“ – ističe Šahinović i dodaje kako u cijeloj ovoj priči kupovina parcele od strane preduzeća King d.o.o nije sporna u smislu vlasnika ili samog preduzeća naglašavajući da su vizije ambicioznih privrednika poželjne kako bi pokazale slabost nadležnih institucija.

Slabost nadležnih instuitucija Šahinović je ilustrovao u primjeru uknjižbe sporne parcele koju je kupio vlasnik preduzeća King d.o.o Ferid Pulo, navodeći da je mišljenjem  sudskog vještaka (Lejle Spaho op.a) ta parcela zavedena pod njivu treće klase, iako je od 1984.g. taj prostor asfaltiran i korišten za parking.

„Odgovorno tvrdim da je Vitex odgovaran i snosi krivicu za ova događanja. Tvrdim da je čitav nesporazum koji danas trpi Slobodna zona i pet privrednih subjekata sa 300 nazivnih radnih mjesta, posljedica nekorektnog i neprofesionalnog  odnosa sudskog vještaka  i njegovog stručnog nalaza, da se radi o njivi treće klase. Strava i užas. Asfalt od 26 godina je njiva treće klase?! I tu je počeo sav ovaj problem. Pristupna parcela koja je bila jedini put ulaska za privredne  subjekte Vitalife, Metal As, Univerzal progres i Pineto, na njihova radna mjesta, je prodata po sudskom rješenju o izvršenju.“ – navodi Šahinović.

Kako bi se spriječila dalja manipulacija sa privrednim subjektima na prostoru Slobodne zone, Šahinović ističe da je pokrenuta inicijativa kojom će svi ulazi i izlazi iz prostora Vitexa biti otvoreni za ove  privrednike kako bi se ostvario zajednički interes s pravom korištenja kolskog i pješačkog prolaska.

Na pitanje zašto privrednici iz Slobodne zone nisu iskoristili pravo „preče kupnje“ kod sporne parcele, Šahinović odgovara.

„Radi se o sklopu individualnih propusta. Sve je ovdje prividno uredu. Sud je objavio javnu prodaju te parcele i sud u namirenju rješenja o izvršenju, traži da dođe do sredstava i to je prividno sve uredu. Međutim, budući da je bila ciljana prodaja, pojavio se vlasnik preduzeća King d.o.o . Nakon blokade i njegovog ulaska u posjed mi smo bili primorani naći rješenje kojim bismo omogućili  privrednim subjektima da rade, te smo otvorili jedan od Vitexovih ulaza za njihove potrebe“ .

Međutim, preuzimanjem parcele King d.o.o je zatvorio glavni registrovani ulaz u Slobodnu zonu u Visokom, na šta još nije reagovala nadležna instuitucija. Sav ovaj slijed događaja počinje nametati nova pitanja, ali i očigledna rješenja. Na pitanje kakva je budućnost sadašnje Slobodne zone, Šahinović ističe kako odgovor  leži u „mustri“ novoopostavljene ograde na nekadašnjem ulazu, aludirajući na  nova poslovna povezivanja.

„ Ko hoće da čita rukopis ograde, vidjet ćeda je ta ograda napravljena s namjerom da će se kompleks dijela Vitexa isključiti iz Slobodne zone i biti jedan drugi prostor“.

O sudbini Slobodne zone odlučivat će više instance zakonodavne vlasti. Šahinović ističe i da je trenutni status Slobodne zone takav da privredniku ne daje nikakve benefite, već  samo ograničava u poslovanju.

Možda će odgovore na ova i druga pitanja dati detalji sa Skupštine Slobodne zone koja je zakazana za utorak 28.12.2010.g.