Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vrijedna izložba umjetničkih djela iz kolekcije fra Nikole Bošnjaka izložena u Zavičajnom muzeju u Visokom

altU povodu Božića u visočkom Zavičajnom muzeju otvorena je izložba likovnih radova  iz kolekcije fra Nikole Bošnjaka, profesora Klasične franjevačke gimnazije u Visokom. Izložba simboličnog naziva Radost života, hommage je mnogopoštovanom fra Iliji Čavaroviću ( 1844.-1901.g). Visočanima je u prostoru Zavičajnog muzeja predstavljeno 61 djelo od  isto toliko eminentnih umjetnika. Inače kolekcija fra Nikole Bošnajka broji ukupno 450 djela uz preko 3000 različitih knjiga, što upotpunjuje portret vlasnika ovoga blaga. Koliki je značaj fra Nikole Bošnjaka i njegove kolekcije govori i podatak o brojnim gostima iz BiH i Hrvatske koji su posjetili današnje otvaranje izložbe u Visokom.

Fratri su oduvijek voljeli umjetnost i vrijednim umjetninama nastojali ukrasiti crkve i samostane. Tako je na ovim je prostorima zahvaljujući njihovom entuzijazmu, sačuvano vrijedno likovno blago kroz stoljeća. I fra Nikola Bošnjak pošao je stopama svojih prethodnika.

O vrijednosti ove kolekcije govorio je prof dr Ibrahim Krzović.

alt„Ova izložba pokazuje čudesnu i neiscrpnu ljepotu ovih djela u času sreće i viđenja koja  odagna sve nevolje iz nas. A možda i ne dopušta da u svemu vidimo jednu pouku. Svakako jeste najvažnije djelovanje slike na onog koga ljepotom osvaja. Ali na kraju kod svih posjetilaca javit će se čuđenje i divljenje prema onome ko ih je sakupio i sačuvao „ – istakao je prof Krzović, između ostalog.

 

Popis autora je dug i impozantan. Tu su  Đura Seder, Slavko Šohaja, Josip Biffel, Omer Mujadžić koji je slikao Gospu u dimijama, kipar Ivan Križanac, Josip Marinović… Zastupljena je cijela paleta slavnih  umjetnika: Adela Ber – Vukić, Petar Tiješić, Mica Todorović, Vojislav Hadžidamjanović, Ivan Meštrović, Edo Murtić, Oton Gliha, Zlatko Prica, Franjo Likar, Nada Pivac, Mersad Berber, Mario Mikulić, Ivan Lacković Croata, Dževad Hozo, Hrvoje Šercar, Virgilije Nevjestić samo su neki od umjetnika iz fra Nikoline galerije u podstanarstvu.

Otkuda ova značajna postavka u Zavičajnom muzeju u Visokom prisutnima je odgovorio prof Senad J Hodović, direktor visočkog muzeja.

„Prostor je tu, Božić je tu, zbirka fra Nikole Bošnjaka je tu, ovih dana je i godišnjica dolaska Pape u Sarajevo, tako da se sve to sastalo, a  osim toga hoćemo da napravimo  jedan divni ugođaj našim sugrađanima i svima onima koji su došli u Visoko“ – istakao je prof Hodović.

 

altFra Nikola Bošnjak je rođen  29. maja 1941. u Grabu, župa Tramošnica. Osnovnu školu završio je u Donjoj Tramošnici. Nižu gimnaziju s malom maturom završio je u Gradačcu (1953 – 1957), a višu gimnaziju u Visokom. Filozofsko-teološki studij završio je na Franjevačkoj teologiji u Visokom i Sarajevu (1962 – 1967). Za svećenika je zaređen u Sarajevu 1966. Studij matematike i fizike završio je u Frankfurtu/M. – Njemačka. Na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji predaje od školske godine 1974/75. do danas. Jedno je vrijeme predavao i njemački jezik. Trenutno je profesor Fizike.

Izložba “Radost života” bit će postavljena u Zavičajno muzeju u Visokom do 20. decembra 2010.g.