Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Projekti iz kapitalnih ulaganja: Radovi na 12 projekata na području općine Visoko

altTrenutno se na području opštine Visoko izvode radovi na ukupno 12 lokacija, koji su bili u sklopu kapitalnih ulaganja u putnu i vodovodnu infrastrukturu Opštine Visoko, odnosno Vlade ZDK-a. Jedan od tih projekata je i izgradnja mosta u visočkom naselju Prijeko koji je u završnoj fazi, jer se trenutno vrše radovi na pristupnim saobraćajnicama, postavljanju ograde i asfaltiranju samog mosta. Ukupna vrijednost ovih radova je oko 900 000 KM, s tim što treba istaći da je 200 hiljada obezbijeđeno od strane Vlade FBiH.

alt“Radovi se izvode i na izgradnji zaobilaznice u naselju Moštre, što je zasigurno jedan od najznačajnijih projekata u Visokom u ovoj godini. Za taj projekat, sredstva su obezbijeđena od strane Vlade ZDK-a, ugovorom u iznosu 359 000 KM, s tim što su manjim dijelom sredstva obezbijedili i Opština Visoko i preduzeće “IGM”. Trenutno se na toj lokaciji izvode radovi na samoj izgradnji mosta i idu planiranom dinamikom. Završeni su radovi na asfaltiranju puta u naselju Tušnjići i Liješeva te na rekostrukciji pješačke staze u ulici Branilaca, a uspješno je realizovana i rekonstrukcija puta u naselju Džindići. Taj projekat je također bio uvršten u kapitalna ulaganja opštine Visoko u 2010. godini, ali i i mještani Džindića svojim sredstvima sufinansirali ovaj projekat, tako da je ukupna vrijednost radova iznosila oko 30 000 KM, od čega su 10 000 KM obezbijedili stanovnici pomenutog naselja MZ Radovlje.” – rekao je Emir Fejzović, savjetnik opštinskog načelnika Visokog.

Trenutno su u završnoj fazi i radovi na izgradnji pješačke staze na samom ulazu u Visokog iz pravca autoputa. Radove izvodi firma “Mušinbegović”, a ugovor je potpisan između Direkcije cesta Ze-do kantona i Opštine Visoko.

“Radi i na pet projekata koji se tiču vodne infrastrukture. Trenutno se radi na rekonstrukciji, odnosno izgradnji lokalnog bunara u naselju Donja Zimča, bunara koji je star 50 godina i njime se vrši vodosnabdijevanje cijelog spomenutog naselja. Izvođač tih radova je “Fazum gradnja” iz Ilijaša, a vrijednost radova je oko 30 hiljada KM. Osim toga se, u skladu sa elaboratom kojeg je izradila Opština Visoko u prethodnom periodu, izvode vodoistražni radovi u naselju Poriječani, gdje se ispituje jedna od ukupno 7 bušotina, koje su predviđene elaboratom za istraživanje. I ovi radovi su vrijednosti oko 30 000 KM.” – objasnio je Fejzović.

altU ovoj godini je realizovan projekat rekonstrukcije i proširenja lokalnog vodovoda u naselju Goduša, za šta su sredstva bila obezbijeđena još prošle godine u iznosu od 49 000 KM, a u narednom periodu će se raditi na izrad primarne i sekundarne mreže u ovom visočkom naselju. Prema riječima Fejzovića, uskoro bi trebali započeti i radovi na izgradnji lokalnog vodovoda u naselju B Mahala i za taj vodovod je Vlada Ze-do kantona na svojoj sjednici krajem septembra izdvojila 100 000 KM. Ukoliko vremenski uslovi budu odgovarali, trebali bi započeti i radovi koji su definisani ugovorom o kreditu između Vlade FBiH, Opštine Visoko i JKP “Visočica” Visoko, a u pitanju je druga faza radova na izgradnji podzemnog vodozahvata Sastavci-Podvinjski potok-Haluge i vrijednost tih radova je 200 000 KM.

(Neven Krajišnik, Naša riječ)