Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nermin Mandra predsjednik OO SDA Kakanj; očekujem da će Kakanj, odnosno SDA Kakanj, imati svoje kandidate za funkcije u izvršnoj vlasti

altObzirom da se na proteklim Općim izborima osim borbe sa strankama suprotnih programa, platformi i ideja vodila vrlo interesantna borba unutar SDA, a za pozicije u Predstavničkom domu državnog parlamentu u Federaciji i na nivou za Kantonalnu skupštinu, prenosimo kraći intervju objavljen u posljednjem broju kantonalnih novina “Naša Riječ” sa aktuelnim i često spominjanim SDA ministrom iz Kaknja koji i nije baš bio naklonjen Visokom po pitanju realizacije određenih kapitalnih ulaganja. Za ministrovu nenaklonjenost u OO SDA Visoko gledaju različito ovisno o tome kojoj struji pripadate, pa tako jedni tvrdi da se radi o klasičnoj sabotaži u kojoj je želja KO SDA ZDK da se diskreditiraju Ahmet Kurspahić i Munib Alibegović, dok druga struja tvrdi da je “kočnica” u realizaciji kapitalnih ulaganja za Visoko bio koalicioni partner SBiH ili još tačnije ministrica Mirzeta Džonlagić.

Pobjeda SDA u Kaknju je očekivana

Rezultati koje je Stranka demokratske akcije ostvarila na području općine Kakanj velikim dijelom su rezultat  rada članova Općinske organizacije SDA Kakanj. Za zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH SDA je imala 6.635 glasova dok je SDP, kao „drugoplasirani“ imao 4.321 glas. Za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH SDA je u Kaknju bila prva  po broju glasova -6.172, kao i za Skuštinu ZDK za što su dobili podršku 6.633 birača.

NR: Vaš komentar izbornih rezultata koje je na općim izborima 2010 ostvarila OO SDA Kakanj na čijem ste čelu?

MANDRA: Rezultati koje je ostvarila SDA Kakanj na proteklim izborima su u okviru očekivanih. Iako ovaj „ostrvski“ uspjeh za mnoge analitičare predstavlja iznenađenje, oni bolje upućeni znaju da je trud, rad, dosljednost i čestitost općinskog rukovodstva Stranke, naših kadrova i aktivista, morao polučiti ovakav izborni rezultat. Naše aktivnosti se ogledaju u prosperitetu Kaknja u svim segmentima života. Ističem prije svega rezultate u Rudniku, JP Vodokom, JP Grijanje, a zatim u obrazovanju i obrazovnoj infrastrukturi, rezultate u sportu i sportskoj infrastrukturi, zatim rezultate postignute u izgradnji javne infrastrukture (putevi, vodovodi, kanalizacije, javne rasvjete). Činjenici, da smo ostvarili za 50% bolji rezultat nego 2006. godine i skoro 20% bolji rezultat u odnosu na lokalne izbore, doprinosi i politička stabilnost u Kaknju koja se ogleda u dobrom radu Općinskog vijeća. Ako se uzme obzir da najjače političke partije u Kaknju (SDA, SBiH, HDZ) imaju vrlo respektabilna imena u svom članstvu : Mensur Jašarspahić-Suri, Irfan Imamović, Sejad Zaimović, Fahrudin Omerhodžić, Zijad Alajbegović, Adnan Bašić, Niko Lozančić…, uspjeh SDA ima još veći značaj.

NR: Jesu li poznati kandidata iz OO SDA Kakanj za ministarska mjesta u Vladi ZDK?

MANDRA: Ukoliko SDA bude u koalicionoj vlasti očekujem da će Kakanj, odnosno SDA Kakanj, imati svoje kandidate za funkcije u izvršnoj vlasti. Naravno da u ovom trenutku ne možemo govoriti o konkretnim imenima.