Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Visočani” na tajnom zadatku protiv Visokog!

altVeć ranije smo iznijeli mišljenje kako Vlada ZDK ustvari posluje kao jedna firma koja ima generalnog direktora (Premijer), nekoliko izvršnih direktora (ministri-ce) te nekolicinu poslušnika i sluga. Na žalost nas Visočana mi kroz svoje predstavnike spadamo u ovu zadnju kategoriju poslušnika i sluga. Sve to tako funkcioniše zadnjih deset godina i posebno je izraženo kroz vladajuću SDA, stranku koja je isplela savršenu mrežu svojih podobnih kadrova koji vedre i oblače u ZDK u korist nekih i na štetu nekih gradova među kojima smo nažalost i mi. Mi smo prodati za male pare i ineterese pojedinaca. Posljednji primjer koji se očituje kroz kapitalna ulaganja najbolje govori kako se KO SDA ZDK obračunava sa svojim neistomišljenicima, u ovom slučaju najkonkretnije mislimo na “neposlušnike” Ahmeta Kurspahića (predsjednik OO SDA Visoko) i Muniba Alibegovića (načelnika općine Visoko).

Primjer prvi.

Prije četiri godine oni sa boljim pamćenjem sjećaju se da je centar Visokog bio potpuno izrovan i potpuno neuslovan za pješake, a kamo li za vozila. Bila je to godina izbora, a 11 ulica je od maja do novembra bilo potpuno iskopano, što je polučilo nevjerovatno nezadovoljstvo stanovnika Visokog. A razlog takvog stanja je bilo unutarstranačko previranje na relaciji Mirsad Zaimović, Nermin Mandra i Aziz Brotlija sa jedne strane, te Ahmet Kurspahić i Munib Alibegović sa druge strane. Cilj je bio birače učiniti što nezadovoljnijim i pokazati nesposobnost dvojca Kurspahić – Alibegović. Radovi su završeni tek poslije izbora tako da ova priča ima potpuni smisao, a novac za završetak radova je postojao i mnogo ranije, ali generalni direktor firme ZDK i njegovi izvršni direktori sa jasnom namjerom nisu odobravali pare za Visoko. Cilj je bio diskreditirati Kurspahića i Alibegovića i na njihova mjesta postaviti sebi podobne.

altPrimjer drugi i puno svježiji sa još jasnijim pokazateljima kako se generalni direktor firme ZDK i izvršni direktori uz pomoć sluga i poslušnika obraćunavaju na neposlušnim Visočanima iz sopstvene stranke. U aprilu mjesecu ove godine Općina Visoko je uputila zahtjev sa iznosom od 1.500.000KM na ime kapitalnih ulaganja sa jasno razrađenim projektima na kojim dijelovima opštine bi se trebala sredstva uložiti. Generalni direktor Kantona i njegovi pomoćnici odbijaju ponuđeni projekat i umjesto 1.500.000KM Visoko odobravaju 710.000KM. Nakon toga OV Visoko pravi novu listu prioriteta za kapitalna ulaganja i šalje u kanton, s tim da je Džemail Silajdžić (SBiH) oštro se usprotivio onome što je Vijeće predložilo i insistirao da prođu projekti za rekonstrukciju ceste Poriječani – Buzići (80.000KM) i rekonstrukcija ceste raskrsće Kološići – Liješeva (50.000KM), što je na kraju tako i bilo i što dovoljno govori koliko Kanton poštuje odluke OV Visoko.

altNakon toga svih 11 općina ZDK, izuzev Visokog, 04.05.2010.godine potpisuju PROTOKOL sa Kantonom, nakon čega sredstva postaju operativna. Zašto je samo Visoko izostavljeno sa ovog spiska treba pitati one koji predstavljaju visočke interese u Kantonu iz reda SDA, a dio odgovornosti snosi i SBiH koja je u tom trenutku bila jaka politička opcija u Kantonu. Naravno, najdirektniji destruktivac u cijeloj priči je Nermin Mandra nadležni ministar. Tek nakon narednih šest sjednica vlade ili tačnije 07.07.2010.godine općina Visoko potpisuje ono što su sve općine potpisale tri mjeseca ranije, što znači da je neko uredno po Kantonu “kamatario” visočkim parama!

altVisoko famozni PROTOKOL potpisuje 20.09.2010.godine, a ono što treba znati jeste da u varijanti kada se raspiše tender, i u slučaju da se niko ne žali na rezultate tendera, do momenta realizacije radova prođe period od dva i pol mjeseca. Što znači da su “Visočani” i visočki kadrovi u ZDK radili najdirektnije protiv Visokog, u ovom slučaju direktnije od najdirektnijeg, riječ je o SDA kadrovima koji nas navodno predstavljaju u Kantonu.

Zašto to rade?

Pa jednostavno zato što je sve tempirano da se prije izbora u Visokom ništa ne radi i da se birači dovedu u situaciju a glasaju kako su glasali, a glasali su sami protiv sebe i tako u Federalni Parlament poslali sve kandidate iz Kaknja i to iz različitih stranaka, a u Skupštinu ZDK ušla je samo Meldina Ugarak iz SBB-a. Poenta je u tome da su visočke sluge i poslušnici generalnog direktora ZDK i njegovog glavnog mentora predsjednika KO SDA ZDK fantastično odradili posao čiji rezultat je trebao biti da Visoko ostane u “hamalskom” odnosu spram Zenice, Tešnja, Kaknja …

Još jedan od primjera je recimo i most u Prijekom, gdje je usred predizborne kampanje obustavljen rad na mostu iako je kao navodno zvanično bio otvoren o čemu su mediji i pisali odnosno objavili. Izvođač radova je odmah nakon toga zatvorio most i napustio radilište, razlog je bio potpuno opravdan, a to je neizvršavanje obaveza od strane Općine Visoko. Sa druge strane Općina je imala te pare koje su odobrene od strane vlade ZDK, ali je ministar Mandra očito želio “povaliti” u izbornoj priči Muniba Alibegovića direktno i Ahmeta Kurspahića indirektno. Interesantno odmah nakon izbora u tri rate pare su došle u Visoko 04.10. prva rata, 08.10. druga rata i nevjerovatnom brzinom 12.10. treća rata. Znači sve nakon izbora što za cilj ima samo jednu stvar, a to je želja da visočani i dalje budu sluge i poslušnici.

Treba znati i to da Visoko 2009 godine nije iskoristilo sva svoja sredstva koja su nam pripadala od ovih kapitalnih ulaganja. Kanton nam je tada tek 1.10.2009 godine odobrio sredstva koja nismo uspjeli utrošiti do kraja pa je tako ostalo 200.000KM visočkih neutrošenih sredstava za koje ne sumnjamo da su generalni direktor firme ZDK i ostali znali utrošiti kako treba. Da ima poštenja i političke korektnosti bar prema vlastitoj stranci ta sredstva bi kantonalni SDA kadrovi prebacili za narednu godinu i dodali ih na ovih 710.000KM, naprotiv to se nije desilo što znači da smo dobilo 510.000KM, a ne prikazanih 710.000KM za ovu godinu. A sve nam se ovo dešava samo zato što u Kantonu nemamu jaku političku facu sa autoritetom koja se može kvalitetno boriti sa desetogodišnjim pretplatnicima na državne jasle, a u interesu Visokog. Sad vam je jasno zašto su po okolnim visočkim selima usred predizborne kampanje pojedinci lobirali i ljude ubjeđivali da je ispravno glasati protiv visočkih kandidata!?

Ovako bi mogli navoditi još jako puno primjera, međutim poslovanje firme ZDK je dovedeno do savršenstva u zadnjih deset godina i sasvim je jasno da im sad ne odgovaraju ove promjene koje se dešavaju u svim političkim strankama u Visokom. Glavnom mentoru, generalnom direktoru i izvršnim direktorima Kantona ne odgovaraju snage Visokog koje ne žele više podređeni položaj i ulogu poslušnika i sluga. U korist Visokog ide i ova nova snaga SDP-a ostvarena kroz izborni rezultat kao i želja SDP-a da dobije ministarstvo u kojem sada despotski vlada Nermin Mandra, ne odgovara sadašnjim vladarima kantona ni jaki SBB-a kao i želja Ahmeta Kurspahića da OO SDA promijeni kurs i odnos prema onima koji nepravedno dovode Visoko u položaj grada sluge i poslušnika. Da se razumijemo, pojedinci su od ovog dosadašnjeg odnosa prema Kantonu jako dobro profitirali, dovoljno je pogledati im slike ko su i šta su bili i šta su imali prije deset godina i danas. Sve je to dovoljno pogledati kroz njihova primanja i shvatiti da je nemoguće sve to ostvariti poštenim radom i odnosom prema gradu koji te učinio politički važnom figurom u Kantonu od koje su drugi mudriji i pametniji napravili slugu i poslušnika i to za mrvice izražene u materijalnom smislu.