Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

MSŠ “Hazim Šabanović”: Reakcija na tekst: “Političko maltretiranje profesora Fuada Šečerovića!”

alt

Povodom teksta objavljenog na vašem internet portalu, a koji se odnosi na političko maltretiranje profesora Fuada Šečerovića, smatram neophodnim da se, zbog istine, ovom prilikom oglasim u ime Mješovite srednje škole „Hazim Šabanović“ i saopštim svoje mišljenje, iako nas po ovom pitanju niko i nikad nije kontaktirao, a kamoli tražio neke informacije (izuzev načelnika Općine Visoko Muniba Alibegovića).

Istina je da profesor Šečerović koristi prostor u našoj Školi, a da nije uposlenik iste, da nema nikakvg pisanog dokumenta o dodjeli tog prostora, niti odluke bilo kog relevantnog organa od 1982. Godine do danas, već  se kontinuirano poziva na neka obećanja, dogovaranja, sugestije i slično. Pisani dokument se i ne može izdati, jer bi bio u suprotnosti sa Zakonom o srednjoj školi i Pravilima rada Škole, pa je samim tim i dosadašnje korištenje navedenog prostora u suprotnosti sa svim zakonskim propisima. Da ne govorimo o tome da svi uposlenici po Zakonu o radu imaju ista prava i obaveze, pa su tako uposlenici i učenici Škole dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na nekoga ko uopšte ne radi u ovoj ustanovi, a što je više puta do sada spočitavano Upravi Škole od strane uposlenika. Napominjem da pomenuti prostor nije nikakva kancelarija ili prostor za umjetnički rad, nego služi kao skladište u koje već dugo vremena niko ne ulazi, niti može ući, a traženje ključa od ulaznih vrata škole, priča je za sebe.

altIstina je i da Škola ima manje učenika nego ranije, ali je takođe istina da se praktična nastava ranije obavljala u različitim radnim organizacijama, a da se danas najvećim dijelom obavlja unutar Škole, te da je kompletno prizemlje Škole pretvoreno u školske radionice i služi za praktičnu nastavu (a prostorija koja se spominje, nalazi se u prizemlju), što je smanjilo broj učionica, pa odatle i potreba da se kompletan prostor drugačije preraspodijeli i koristi. Isto tako, napominjem da će do smanjenja učioničkog prostora doći i u narednom periodu, jer su formirana i opremljena dva kabineta za praktičnu nastavu elektrotehničke struke, a u pripremi je opremanje dva kabineta za praktičnu nastavu ekonomske struke.

Osi toga, kada spominjete političko maltretiranje profesora Šečerovića, sa Vaše strane bi bilo korektno da imenom i prezimenom navedete (ili za to nemate hrabrosti) ko, gdje, kako profesora maltretira, ko su ti „drugovi“ iz prošlog sistema, radne kolege, ili jastrebovi SDA i SbiH, ko je to nestručan i ko se tačno boji za vlastiti status. Kada je u pitanju ova Škola, odgovorno tvrdim da nikada nije bilo političkog maltretiranja bilo koga i po bilo kom osnovu, što možete provjeriti kod uposlenika Škole, ili bilo gdje drugo.

altA kada je riječ o političkom maltretiranju profesora Šečerovića, da to nije istina, može se zaključiti iz dopisa objavljenog na vašem portalu, u kome profesor navodi kako Školski odbor i direktor ne uvažavaju mišljenja, prijedloge, sugestije, molbe „čelnika vodećih stranaka u Visokom“, pa je samim tim nonsens istovremeno govoriti i o političkom maltretiranju i podršci tih istih stranaka u Visokom.

I na kraju, radi javnosti treba navesti da je profesoru Fuadu Šečeroviću nuđeno da se stvari i eksponati iz kabineta o kome govorimo, dislociraju na drugo mjesto u Školi do iznalaženja nekog trajnog rješenja, što on nije prihvatio, nego uporno instistira na ostanku baš na tom mjestu.

Školski odbor i Direktor će i dalje raditi po zakonu, gdje će se svi uposlenici i učenici ravnopravno tretirati, te imati ista prava i obaveze, a nikad neće raditi na osnovu nekih prijedloga, molbi, sugestija, mišljenja, dogovora itd.,a koji su u suprotnosti sa zakonima.

 

Direktor, Najrudin Zilić