Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Političko maltretiranje profesora Fuada Šećerovića!

altNove metode političkog maltretiranja sa primjesama i ciljem starih komunističkih metoda u ovoj novonastaloj demokratiji najbolje ilustruje primjer neosporne profesorske gromade Fuada Šećerovića, kojeg maltretiraju dojučerašnji “drugovi” iz prošlog sistema, radne kolege, novi politički jastrebovi iz SDA i SBiH-a, te oni koji se boje za vlastite statuse i broj časova zbog nestručnosti i izumiranja predmeta koje su predavali u eri “drugovanja” i crvenih partijskih knjižica. Koliko u ovoj demokratiji znači riječ onoga koji misli da je prva faca Općine, odnosno koliko znači zvanični dopis tamo neke aktuelne ministrice resornog ministarstva objavljujemo u nizu zvaničnih dokumenata koje imamo u svom posjedu. Motiv ovog maltretiranja još zvanično nije poznat, ali se naslućuje. Vrijedi naglasitii da profesor Šećerović nije član niti jedne političke partije u Visokom. Povod za maltretiranje je pritisak na profesora Šećerovića da napusti kabinet koji mu je dodjeljen još 1982.g. za njegov umjetnički rad. Sve godine poslije profesor Šećerović nikome nije smetao ni kada je škola imala puno više odjeljenja i đaka, nije profesor smetao ni bosanskim generalima u ratu, imao je profesor usmeni dogovor sa Kenanom Jusufbašićem SDA načelnikom tog vremena 1990 – 2000-ta, ali taj dogovor danas ne poštuju stranačke kolege rahmetli Kenana Jusufbašića koje profesoru Šećeroviću kažu … “nemaš svjedoka” !?

Idemo redom i hronološki:

21.01.2010.god, Odgovor ministrice Zdenke Merdžan na dopis prof. Fuada Šećerovića

Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK se obratio profesor Fuad Šečerović sa molbom za ustupanje kancelarije u sklopu školu, koju je, kako profesor navodi u zahtjevu, koristio od 1982.godine za vannastavne aktivnosti. S tim u vezi molimo Školski odbor da razmotri mogućnost ustupanja pomenute kancelarije na upotrebu profesoru Šećeroviću do iznalaženja konačnog rješenja smještaja eksponata.

S poštovanjem, ministrica Zdenka Merdžan

13.08.2010.god, Dopis direktora MSŠ “Hazim Šabanović” upućen Prof. Fuadu Šećeroviću

Poštovani profesore, ovim putem Vas obavještavamo da je prostorija u MSŠ “Hazim Šabanović” koju ste koristili, neophodna za nastavni proces u školskoj 2010/2011 godini, radi stavljanja u funkciju kabineta za struku uslužnih djelatnosti, te Vas molimo da do 27.08.2010. godine istu napustite.

Hvala na razumijevanju!

Direktor, Najrudin Zilić, prof.

26.08.2010.god, Dopis načelnika Općine predsjedniku Školskog odbora

Na osnovu saznanja kojim raspolažem, a to podrazumjeva dogovor kojeg je prof. Šećerović imao sa tadašnjom upravom Gimnazije u osnivanju i općinskih organa uprave da kao profesor bude angažovan u Gimnaziji na što je pristao uz uslov da mu se odobri na korištenje prostor u MSŠ “Hazim Šabanović” Visoko.

Zato Vas molim da još jednom razmotrite mogućnost korištenja prostorija u MSŠ “Hazim Šabanović” Visoko dok traje njegov radni angažman u Gimnaziji.

S poštovanjem, Munib Alibegović

30.08.2010.god, Odgovor na zahtjev Muniba Alibegovića

Povodom Vašeg zahtjeva za korištenje kancelarije, odnosno školskog kabineta za prof. Šećerović Fuada, broj 01/2-02-577/10 od 26.08.2010.godine, obavještavamo Vas da Školski odbor odbija da se ponovo sastane po tom pitanju, jer smatraju da su ovu problematiku razmatrali u više navrata. Opet napominjemo da je ovaj kabinet neophodan za formiranje radionice za praktičnu nastavu i priručni kabinet. Obzirom da je početak školske godine blizu, neophodno je da se navedeni kabinet ODMAH napusti.

Direktor, Najrudin Zilić, prof.

17.09.2010.god, Još jedno upozorenje prof Šečeroviću da napusti kabinet

Poštovani profesore! Još jednom Vas lijepo molimo da iselite kabinet u MSŠ “Hazim Šabanović” zbog stvarne potrebe struke uslužnih djelatnosti za korištenjem istog, obzirom da materijale, pribor i uređaje, koje smo dobili putem javne nabavke, nemamo gdje smjestiti. Ukoliko ne napustite kabinet do 25.9.2010. godine, bit ćemo primorani, po odluci Školskog odbora, formirati komisiju koja će otvoriti vrata, zapisati stvari koje tamo zatekne i deponovati ih na drugo mjesto.

Direktor, Najrudin Zilić, prof.

23.09.2010.god, Odgovor profesora Fuada Šečerovića direktoru, Školskom odboru, ministrici Merdžan i načelniku Alibegoviću

Poštovana gospodo, Vaša odluka da, ako kabinet 010 ne napustim 25.09.2010.god, formirate komisiju koja će obiti vrata, popisati stvari koje tamo zateknu i deponovati na drugo mjesti (!!!?), smatram nerazumnom jer kršite svoje ovlasti, derogirate odluke općinskih i školskih vlast od prije 15-ak godina, odbacujete prijedloge, molbe, mišljenja, sugestije ministrice Zdenke Merdžan, načelnika općine Muniba Alibegovića, čelnika vodećih stranaka u Visokom.

Vama, izgleda, nisu važni interesi Visokog i interesi škole. Možda se radi o nekim drugim pritiscima na mene. Saznajem da se pod pritiskom na profesore u školi stvara nekorektna klima protiv mene. Do mog odlaska u mirovinu ostaje još par godina, a po dogovoru sam prostoriju broj 10 trebao koristiti do tog momenta. Zato predlažem: pošaljite mi ključ od ulaznih vrata škole na koja sam ulazio proteklih 28 godina (osim u ratu kada sam ulazio na ulaz u komandu AR BiH) te da mi pošaljete dopis u kome prihvatate stari dogovor općinskih i školskih vlasti dok radim u Visokom.

Fuad Šećerović, profesor Matematike i Nacrtne geometrije