Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nihad Čengić: Posljednji intervju za Radio Q 24.06.2009.g.

altObjavljujemo posljednji intervju Nihada Čengića od 24.06.2009.godine kada je i zvanično prestao obnašati funkciju predsjednika OO SDP-a Visoko. U ovom intervju Nihad Čengić je govorio o razlozima loše pozicije SDP-a u Visokom, a kao osnovni razlog takvog stanja naveo je lošu finansijsku situaciju u toj partiji. SDP je na nedavno održanim općim izborima doživio veliki povratak, imali smo neformalnu priliku prokomentarisati izbore sa Nihadom Čengićem koji je bez obzira na narušeno zdravstveno stanje odlično bio informisan i pratio politička dešavanja. Prenosimo dijelove intervjua datog Radiju Q:

SDP u Visokom, samo je kratki period bila u poziciji vlasti. Jedan  kratki period su koalirali sa Strankom za BiH, ali su veći dio vremena opozicija u Visokom koja i pored slabih  rezultata na posljedenjim izborima ima svoje aktivno mjestu u zakonodavnom tijelu.

Sa dugogodišnjim predsjednikom SDP-a u Visokom Nihadom Čengićem, razgovarali smo o opstanku SDP-a u Visokom, opstrukcijama u formiranju vlasti, razlozima „pada“ SDP, te  mogućim koalicijama i budućnosti ove partije.

„ Tokom ovih 13 godina, mislim da su se u visočkom SDP-u dešavale jako velike i bitne stvari. 1996.g. smo obnovili organizaciju, 1998.g. smo već imali poslanika u Parlametu FBiH  i Skupštini ZDK, u 2000.g. zadržavamo pozicije na federalnom i kantonalnom nivou i dobijamo i predstavnika u državnom Parlamentu. Te godine je za načelnika izabran i kandidat SDP-a Faruk Salčinović.“ – izjavio je za Radio Q Čengić i pojasnio da je u  to vrijeme SDP u Visokom bio u Alijansi sa SBiH.

„Moram istaći da je Salčinović kao tadašnji načelnik općine Visoko imao budžet od oko 5 miliona KM, a danas on iznosi puno više. U to su vrijeme odmah aktivirane tužbe za eksproprijaciju i izgradnju visočkog Aerodroma u  Radovlju, te troškovi izgadnje stadiona Luke od strane GP Zvijezda u iznosu od oko pola miliona KM. Tako da sve te pare koje su trebale da idu u neke druge namjene, morale su se trošiti za sanaciju dugovanja“.

Upoređujući period 1996.g. i danas te naglašavajući da je to kratko vrijeme u kome su se dešavale mnoge stvari,  Čengić je istakao i dužinu mandata u kojem su se birali poslanici u Skupštinama, a koji je iznosio dvije godine. On je naglasio i da su ogromne razlike u iznosima budžeta iz tog perioda i danas, što je prema njegovom mišljenju uveliko uticalo na kreiranje mišljenja glasača, ali i konkretne rezultate izabranih zvaničnika.

„Vijećnici SDP-a i danas postavljaju pitanja potrošnje sredstava iz budžeta. Evo konkretan primjer ovi mostovi, napravljen je onaj kod Vitexa i jos nikada nije otvoren, a nema para za most u Prijekom koji je dugogodišnji projekat.“

Odgovarajući na pitanje šta je uzrok „pada“ SDP-a u Visokom nakon 2004.g. Čengić odgovara da je tome pridonijela i Međunarodna zajednica koja ima stav da u BiH trebaju biti nacionalne stranke na vlasti, a  kao drugi razlog je nedostatak novca u SDP-u za koji Čengić tvrdi da se nalazi u rukama nacionalnih stranaka.

„Naše predizborne kampanje nisu finansirane skupim poklonima, jer mi ne možemo pokloniti ništa više od olovaka i upaljača. Dodatna otežavajuća okolnost je i činjenica da se naši skupovi nisu održavali po džamijama i mesdžidima, već smo svako okupljanje u javnim ustanovama morali platiti. Nacionalnim strankama za to su bile obezbijeđene besplatne džamije. Evo samo posljednji izbori, sva se kampanja odvijala u vrijeme Ramazana  na teravijama i u džamijama“.

Ocjenjujući aktuelnu vlast u Visokom i drugi mandat načelnika Muniba Alibegovića, Čengić ističe da je neusporedivo  biti načelnik danas i prije osam godina, naglašavajući iznose budžeta koji se razlikuju u višemilionskim iznosima.

„ Ja imam nekih podataka o kojima ne bih želio sada govoriti, o grantovima koje dobiva općina kao i vrlo povoljne kredite itd, itd…“  te ističe da se vrlo često ne poštuje ni Zakon o lokalnoj samoupravi, odnosno primjenjuje se ono što „njima odgovara“.

U tadašnjem razgovoru za Radio Q, bivši predsjednik SDP-a Visoko Nihad Čengić istakao je da nisu isključene opcije koaliranja sa nekom partijom/strankom koja ima slične programske ciljeve SDP-u, ali naglašava da to sigurno neće biti nacionalističke stranke jer s njima ne žele koaliciju.