Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Svi pasoši koji su izdati od 15. oktobra 2009. godine su biometrijski pasoši

altAgencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) oglasila se saopštenjem u vezi sa važenjem putnih isprava Bosne i Hercegovine i mogućnosti putovanja u zemlje Šengen zone. Svi pasoši koji su izdati od 15. oktobra 2009. godine su biometrijski pasoši i sa njima će bez viza biti moguće putovati u zemlje Šengen zone kada se o tome donese konačna odluka. Biometrijski pasoš BiH na koricama ima odgovarajuću oznaku za biometrijski dokument, natpis Bosna i Hercegovina, grb BiH i dva reda zvjezdica.

Pasoši koji su izdati prije 15. oktobra 2009. godine nisu biometrijski pasoši. Ovi pasoši na koricama imaju samo natpis Bosna i Hercegovina i grb BiH. Oni važe do datuma koji se nalazi u pasoškom dokumentu, ali se sa njima neće moći putovati u zemlje Šengen zone bez vize kada se donese konačna odluka od strane Evropke unije.

Građani koji imaju stare obrasce pasoša, izdate prije 15. oktobra 2009. godine, moraće izvršiti zamjenu pasoša ukoliko žele da putuju u zemlje Šengena zone nakon donošenja odluke o bezviznom režimu, saopšteno je iz IDDEEA-e.

Posted in BiH