Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Uspješno okončana akcija MRAV

altPovodom završetka velike volonterske radne akcije MRAV u Visokom, danas je održan sastanak predstavnika Foruma građana i istraživača  Semira Osmanagića uime Fondacije Arheološki park Bosansak piramida sunca. Forum građana Visoko bio je suorganizator ove radne akcije koja je trajala posljednja četiri meseca i okupila je oko  500 ljudi iz različitih dijelova svijeta, koji su boravili u Visokom i radili u okviru Međunarodne akcije MRAV na projektima dokazivanja postanka piramida u visočkoj dolini.

alt„Radilo se na nekoliko lokacija, prije svega na kompleksu tunela Ravne, zatim na bosanskoj piramidi Sunca i piramidi Mjeseca. Vrlo smo zadovoljni rezultatima jer je uz volontere došlo oko 45 arheologa iz čitavog svijeta.“ – izjavio je visočkim medijima Osmanagić ističući zadovoljstvo i pozitivnom promocijom naše zemlje u svijetu, upravo kroz ovu akciju.

„Pomagali smo da se nastavi aktivnost na otkrivanju  bosanskih piramida i mislim da smo u tome uspjeli. Ono što mi se najviše svidjelo tokom ove aktivnosti jeste da smo dobili i jedno priznanje od američke CIA-e i značajne institucije UNESCO koji priznaje ove piramide.“ – istakao je Ismet Karasalihović  predsjednik Foruma građana Visoko. Do kraja ove godine planirano je i otvaranje zajedničkih prostorija u kojima će ubuduće biti smještena Fondacija AP Bosanska pramida Sunca i Forum građana Visoko.

Semir Osmanagić se zahvalio svim učesnicima i najavio mogućnost održavanja slične akcije i tokom naredne godine.