Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Izbori 2010.: Uočene nepravilnosti na nekoliko biračkih mjesta u Visokom – upućene primjedbe CIK-u

altPrema dopisu jedne od političkih stranaka na području općine Visoko stavu jedne od političkih stranaka uočene su  nepravilnosti na biračkim mjestima, pa je upućen i prigovor Centralnoj izbornoj komisiji.

1.  Na više biračkih mjesta u krugu 50 metara uočene su slike i drugi reklamni materijal stranaka i to: u krugu škole ‘’Kulin Ban’’ u blizini biračkih mjesta Luke 1 i Luke 2, u blizini biračkog mjesta Gračanica, u blizini biračkog mjesta Vratnica.

2. biračko mjesto u Vratnici je neuvjetno i ne omogućava normalan proces glasanja

3.  u Srhinju biračko mjesto u školi pronađeni su kopirani glasački listići obilježeni za glasanje po uputama jedne političke stranke

4. na skoro svim biračkim mjestima posmatrači određene stranke  upisuju imena glasača i na taj način psihološki vrše pritisak na iste što je nedopustivo.

5. na zvaničnoj stranici CIK-a birači imaju informaciju da je njihovo biračko mjesto na jednoj adresi a u stvarnosti je na drugoj, tako da imamo pometnju i dezinformiranost birača. npr. biračko mjesto 116A 004 adresa na web-u je bivša prodavnica posuđe, ulica Čaršijska, a biračko mjesto je u O.Š. ‘’Safvet Beg Bašagić’’ Visoko.

 

O svemu ovome imamo fotografije i sve je kao primjedba upisano u knjige biračkih odbora. Tražimo da uočene nepravilnosti ODMAH otklonite” – piše u dopisu upućenom prema CIK-u.