Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ekskluzivno: Uvezan radni staž i uplaćena dugovanja za 179 penzionera KTK Visoko

altZahvaljujući sredstvima s nivoa Federalne Vlade, riješen je status 179 penzionara KTK Visoko koji su zaključno sa 31.12 2009.g. stekli uvjete za ostvarivanje penzije. Time je ispunjeno obećanje koje je penzionerima ovog preduzeća tokom prošlog mjeseca, dao v.d direktora KTK Visoko Asmir Hodžić.

„Sredstva od 950 hiljada KM  su već prebačana Zavodu za penzijsko – invalidsko osiguranje  i operativna su. Sada očekujemo od zavoda donošenje njihovih rješenja za one radnike koji su ostvarili pravo na penziju.“ – istakao je u izjavi za Radio Q Hodžić.

Izrazio je zahvalnost ministru energije, rudarstva i industrije Vahidu Heći koji je imao sluha za probleme kožarinih penzionera, ali i radnicima zavoda i KTK koji su uložili nadljudske napore u skupljanju i pripremi obimne dokumentacije.

alt„Najviše zastoja i grešaka je kod uposlenika KTK koji  su bili zaduženi za izradu pojedinih obrazaca i vođenje personalne evidencije. Određen broj radnika KTK je pomogao u sakupljanju i uvezivanju ovih podataka, na  čemu im se zahvaljujem.“ – ističe Hodžić

Sredstva su obezbjeđena u okviru programa za rekonstruiranje proizvodnih kapaciteta. Preostaje još rješavanje statusa ostalih penzionera koji su sa 30.06 stekli uvjete za penziju, a  već se krajem sljedeće sedmice očekuje uplata  sredstava za njihovo rješavanje statusa.

alt„ Naša je obaveza uvezati sav staž svim radnicima, pa će iznos od oko 11 miliona s ovim rješavanjima spasti na oko 9 miliona KM. Mi puno toga radimo što nije još vidljivo, ali značajno je što ugovaramo poslove koji su odmah naplativi. Zabrinjavajuće je što pojedini uposlenici, njih oko 100 dobija nazarađenu platu i ne samo to, već opstruiraju kompletan rad. Pozivam institucije inspekcije i one koje se bave krivičnim gonjenjem da rade na zaštiti državnog kapitala, kao što je KTK. Jako puno uposlenika radi privatno ,a  prijavljeni su u KTK – što je protivzakonito.“