Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Uskoro promocija fotomonografije “Stoljeće visočkog ciglarstva”

altNedavno je Gradska biblioteka Visoko objavila fotomonografiju „Stoljeće visočkog ciglarstva“ čiji je autor sarajevski publicist Raif Čehajić. Na stotinjak stranica formata B-5 slikom i riječju prikazan je nastanak i razvoj (duži od stotinu godina) jedne od najznačajnijih industrijskih grana u Visokom – ciglarstva, koje je i danas po visini bruto društvenog proizvoda među vodećim u ovoj općini.

U monografiji je detaljno dat pregled pojave ciglarstva u Bosni i Hercegovini, od 1879. godine kada u Sarajevu poduzetnik August Braun podiže prvu ciglanu, a potom se 1907. godine otvara i prva u Visokom, da bi otada industrijska proizvodnja opeka tekla u kontinuitetu. Mada su se mijenjala imena i osnovna djelatnost preduzeća u kojima je poslovala, visočka ciglana se razvijala ubrzano zasnivajući svoju proizvodnju na kvalitetu i prepoznatljivosti. Danas je to moderna fabrika sa godišnjom produkcijom većom od 120 miliona opeka normalnog formata, materijala koji, uprkos savremenim građevinskim proizvodina, ostaje nezamjenljiv strateški građevinski materijal.

Kako najavljuje izdavač, promocija monografije „Stoljeće visočkog ciglarstva“, čiji je recenzent prof. dr. Enes Kujundžić, održat će se u oktobru ove godine.