Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Za visoko.co.ba piše Goran Čakić: Posjete Visokom, ovih dana

altKroz Visoko je protekle nekolike godine prošlo dosta  ljudi koji su , neki manje a neki više, ostavljali neki trag koji se onda „propuštao“ kroz rešeto istine.Najčešće, značajna imena su zaboravljena jer se nisu uklapala u milje vremena i interesa.. Kako se ne bi svako osjećao zadovoljnim kad se značajna naučna imena odazovu pozivu bez ikakvih posebnih zahtijeva , uz to udovolje želji domaćina  da obiđu  visočka brda oko Varoškog polja.

Bi  tako, 31-07-2010.g.dođe posjetu Visokom dipl. ing. geologije, dr. Ćorić Stjepan Austrijski državni geološki Zavod, Beč, odsjek za sedimentnu geologiju. Za svakoga je iznenađenje kad se susretne sa stručnjakom koji plijeni svojom pojavom,  neposrenošću i znanjem kojim vrlo brzo okupira sagovornika.

Rekli bi, profesorski neposredno i naučno utemeljeno dr. Ćorić je sa takvom lakoćom tumačio geologiju visočkih brda , naučno tumačeći  u svakom momentu  nađene  fosilne ostatke flore visočke doline koji su ostali kao  svjedoci sedimentacionog nastanka u miocenskom slatkovodnom jezeru, a onda tektonski dignuti na n/v od 700 i više metara. Dr. Ćorić je na svoj način, profesorski i naučno, bio iznenađen  geološkim bogatstvom slojeva  i geološkom istorijom visočkih  brda pa je i predložio da se studiozno počne razmišljati o ozbiljnom pristupu izučavanju  obronaka brda , starosti sedimentacionih slojeva i starosti fosila i organske materije, a stime i objekata-brda.

U posjeti su takođe bili Jozo Puljić i Žarko Bešlić, predsjedni i tajnik udruge “Kreševski citrin” iz Kreševa. Nadati se je da ovom posjetom počinje plodna saradnja sa okolinom koja pripada vraničkom masivu.

U svakom slučaju , jedno veliko hvala profesoru Ćoriću što nas je posjetio i ukazao na bogatsvo kojim raspolažemo i način na koji su to naše komšije već uspješno iskoristile.