Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dva Preventa u Sloveniji i jedan u Hrvatskoj idu u stečaj – radnicima pomaže Sindikat, Karitas i Crveni Krst!?

altU utorak će najvjerovatnije biti predložen stečaj za poduzeća Prevent Global i Prevent automobilski dijelovi, to je nakon sastanka Nadzornog odbora Prevent Globala kazao prvi nadzornik kompanije Vladimir BIlić. Ministrica za  gospodarstvo Darja Radič, koja se  sastala danas sa vodstvom kompanije i interesantima koji žele ući u nju,  Preventu najavljuje scenarij Mure.

Bilič: Trenutno na vidiku nema rješenja

»Uprava nas je obavijestila, da također poslije današnjeg dana nije našla rješenje za kompaniju«  izjavio je Bilič. Dodao je, da inače još uvijek teku određene aktivnosti predsjednika vlade Boruta Pahorja i gospodarske ministrice Darje Radič, mada prema njegovom saznanju  trenutno nema nekog  rješenja  na vidiku.  »Nadamo se samo da će se sutra pojaviti kakva mogućnost, iako to nije navjerovatnija opcija.« kazao je Bilič.

Štrajk zaposlenih se nastavlja

Uprava Prevent Globala je ustvari u petak izjavila, da pregovori sa strateškim partnerima, koji bi trebali preuzeti  poslove u budućnosti,  nisu bili uspješni. I da istovremeno ne može isplatiti plate za mjesec  juni . Radi se  o platama za 1260 radnika  zaposlenim u obje kompanije, jer od  strane porezne uprave još uvijek ima blokiran račun. Zbog neisplaćenih plata su zaposleni danas započeli sa najavljenim štrajkom sa kojim namjeravaju također i nastaviti.

Interesanti za ulazak u Prevent imaju vremena još do srijede

Već u petak popodne zbog događaja u koroškoj kompaniji, koja je inače u privatnom vlasništvu, i zbog brige za mnogobrojne zaposlene aktivno se uključila i vlada na čelu sa predsjednikom Borutom Pahorjem. Ministrica Radičeva se  sastala sa vodstvom kompanije i interesantima za ulaz u preduzeće. Kao što je i objasnila nakon sastanka, najozbiljniji interesenti moraju za ulaz u Prevent Global  i Prevent automobilski dijelovi, kojih je od tri do pet, do zaključno sa srijedom ministarstvu za gospodarstvo predložiti dorađen plan ulaska u kompaniju.

“Ključno je, da održimo radna mjesta”

Ministrastvo će nakon pregleda dorađenih planova nastaviti razgovore sa interesantima, dok sa vlasnicima za sada ministarstvo ne komunicira. » Za nas je ključno, da održimo radna mjesta, da održimo proizvodnju«  izjavila je na press konferenciji  Radičeva.

Pri tome je izjavila, da je Murin scenarij realan također i za Prevent.  »Najviše instrumenata može osigurati država nakon stečaja poduzeća«  izjavila je.  Ujedno je i pojasnila, da država pomaže sa subvencioniranjem stvaranja novih radnih mjesta i održavanjem starih radnih mjesta u regiji, kod stranih investitora može da sufinansira nove investicije i kupovinu opreme.. Interesantima su ponudili također mogućnost kratkoročnog  ulaganja države u kompaniju, pri čemu bi se država nakon stabilizacije kompanije umaknula iz vlasništva.

Darja Radič: “Ne želimo, da ovaj trg ode drugdje”

O imenima ministrica nije željela govoriti, jer bi to po njenom mišljenju moglo utjecati na postupak zaključivanja posla. » Dva vlasnika se ne mogu dogovoriti, tržište ostaje, radnice imamo.  Jednostavno ne želimo da to tržište ode drugdje, jer će se to i dogoditi, ako ne reagiramo pravovremeno,» izjavila je Radičeva. Ministrica je danas saslušala prijedloge zainteresiranih kupaca i neke od njih je ocijenila kao vrlo perspektivne. Kao što je objasnila, svi interesanti obećavaju, da će u određenom roku zaposliti svih 1200 radnika Preventa autobilski dijelovi, kao što također najvljuju rast poduzeća. »Zato želim vidjeti njihove programe i proučiti, da li su te ocjene realne«  dodala je.

U slučaju stečaja dviju Preventovih kompanija dio stečajne mase će postati i kćerinske kompanije, a zbog finansijsko-kreditne umiješanosti  ugrožen je i njihov opstanak. Između njih je također  hrvatsko poduzeće Prevent Zlatar, koji zapošljava 380 radnka. Kao što je rekao Bilić, »realna opcija« je da će i to poduzeće ići u stečaj, koje također radi na području automobilskog programa.

altZakeršnik  razočaran situacijom

Obzirom na stajališta vlasnika do nastale situacije, Bilič je rekao, da sa Nijazom Haustorom, koji ima 45% vlasništva Prevent Globala, nije razgovarao,  dok je Janko Zakeršnik, koji ima 52% udjela  u poduzeću  »svakako jako razočaran i teško uvrijeđen nad tom činjenicom«.

Rad sadašnjeg predsjednika Uprave Renata Krajnca, koji nakon današnjeg sastanka nije želio davati izjave za javnost, je ocijenio kao vrlo pozitivan. »Nažalost nije imao zeca u šeširu tj. 60 miliona eura, da bi ih uložio u kompaniju i uklonio nagomilane teškoće za sve ove godine« dodao je.

Zaposlenim razdjelili 800 paketa pomoći

Zaposleni u poduzeću Prevent Global i Prevent automobilski dijelovi su inače započeli sa štrajkom, jer još uvijek nisu dobili plate za mjesec juni. Predstvanici sindikata i centra sa socijalni rad su ih upoznali sa pravima i mogućnostima pomoći, Crveni krst i karitas su zaposlenim danas razdjelili 800 paketa pomoći u obliku osnovnih životnih namirnica. Sindikati su srazmjerno  zaposlenim također osigurali današnji doručak, jer bi inače ostali bez njega, pojasnio je Vlado Zorman, predsjednik slobodnog sindikata u poduzeću. Dio zaposlenih će u nadolazećim danima štrak nastaviti u kući.