Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

„Zatrpana zemlja” se vraća u Bosnu i Hercegovinu!

alt„Nemojte da Vas zavara ogrtač dokumentarca, „Zatrpana zemlja“ nije ono što mislite, ovaj film opčinjava svojom magijom…“ -Kirill Razlagov

2008. Geoffrey Alan Rhodes i Steven Eastwood započeli su sa produkcijom igranog filma „Zatrpana zemlja“ sniman u Visokom. Film je pratio CCN-ovu obavijest o otkriču prahistorijskih piramida u brdima iznad Visokog.
Ove se godine vraćaju u Bosnu i Hercegovinu sa završenim filmom kao dio programa Internacionalnog Sarajevo Film Festivala 2010.

Skandaluozna vijest obavila je produkciju u 2008. kada je „Weekend“ magazin optužio redatelje Steven Eastwooda i Geoffrey Alan Rhodesa da planiraju snimiti ponižavajući film sa “Borat” temom, koristeći se glumcem kao mamcem za lokalno stanovništvo u fikcijskom režiranju. Stvarnost je da su „filmaši“ stvarali dramu o bosansko-hercegovačkoj dijaspori i nadi koja koristi simboliku visočkih piramida.
Film je pridobio svjetsku pažnju kombinovanjem dokumentarnih metoda sa dramatikom glumca zanesenog fikcijom i stvarnošću.

„Zatrpana zemlja“ doživio je premijeru na prestižnom Tribeca Film Festivalu, New York 2010 i na mnogo kritičnom Moscow International Film Festivalu, gdje se glavni glumac Emir Z. Kapitanović (Sarajevo), pridružio Rhodesu i Eastwoodu u prezentaciji filma.
Producenti „Zatrpane zemlje“ priuštiti će specijalnu, besplatnu projekciju stanovnicima Visokog 30. Jula, 2010. u znak zahvalnosti za pomoć i podršku u toku snimanja filma.

Projekcije u Sarajevu:
SFF javne projekcije, bosansko-hercegovački program / Cinema City Multiplex, Titova 26 / Srijeda, 28. Juli / 21:00 h
Cinelink Industry Screening / Cinema City Multiplex, Marsala Tita 26, / Petak, 30. Juli / Sala 1 / 12:00 h
Projekcije u Visokom:
Kino Visoko / Petak, 30. Juli / 20:00 h