Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prvi studenti Bosanskog jezika iz Turske posjetili Visoko

altGrupa studenata koji studiraju bosanski jezik u Turskoj zajedno sa nekoliko studenata za Filozofskog fakulteta u Sarajevu i profesorom Dževadom Jahićem posjetila je danas Visoko i obišla znamenitosti i kratko se informisala o historiji Visokog od Srednjeg vijeka, okupacije Turaka i današnjih dana.

Studenti prve generacije studija  bosanskog jezika u svijetu, već su na trećoj, završnoj godini i svake godine dolaze na tri sedmice u BiH i obiđu historijske i tradicijske znamenitosti koje im dosta znače u izučavanju kulture i jezika naših naroda.

„ Naš je cilj da studenti vide ove naše da tako kažem „historijske tačke“. Spajanje studenata, njihova konverzacija i obilasci i  poznavanje sa historijom ovih zemalja koje imaju dosta dodirnih tačaka, pokazalo se izuzetno korisnim i zanimljivim. Drago mi je da smo uspjeli doći u Visoko koji lično smatram bosanskim brojem 1. kad su u pitanju naši „historijski centri“ – izjavio je prof. Jahić.

Kao i većinu ljudi koji posljednjih godina dolaze u Visoko, pa tako i studente iz Turke, interesovale su arheološke lokacije, pa su obišli i tunel na Ravnama.

„ Ne znam jesu li realnost  ili metafore, ali piramide najviše interesuju i naše studente. Dobro je da krećemo odavde pa ćemo pogledati i tunele, a onda ćemo i do Travnika. Cilj nam je da se oni neposredno osvjedoče, da osjete atmosferu, jer ja koji sam odavde, uvijek kad dođem u Visoko osjećam da sam se Bosni  „vratio“, a  vjerujem da će to osjetiti i drugi koji dolaze u Visoko. „ – istakao je prof Jahić i podsjetio da je u jednom od svojih  književnih radova osvježio tu tezu o piramidi  na jedan način.

„U Vrijeme Fatihovog osvajanja postoji predanje da  upravo na ovom prostoru  ukrštaju kosmičke sile, da je tu negdje „centar svijeta“ kako mi to književno metaforički kažemo, ali i sa historijskim podlogama tome“.

Profesor historije Melika Ahić, u kratkom izlaganju studente je podsjetila na osnovne historijske činjenice i ulogu Visokog u hiljadugodišnjoj tradiciji Bosne.

Turski i sarajevski studenti samo su dio znatiželjnika koji ovih vrućih dana posjećuju Viosko, najčešće iz jednog jedinog razloga – obilaska arheoloških lokacija.