Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

DEPO TV U PREVENTU: Opasni zagađivač ili spasilac Visokog?

Nakon brojnih poziva Visočana, koji su željeli znati da li su otpadne vode i organski otpad fabrike Prevent Leather štetne po okolinu, otišli smo u postrojenja ove fabriku za proizvodnju auto kože, čija uprava preplašenim građanima garantuje da je fabrički otpad bezopasan   Kada je 2005.godine u Visokom otvorena fabrika kože za proizvodnju automobilskih sjedišta, stanovnici su jedva dočekali otvaranje novih radnih mjesta. Vremenom, intenzivan miris sumpora, postaje prepreka za normalan život, a građani se pitaju šta se dešava sa organskim otpadom iz fabrike, truju li se rijeke i zrak i šta će biti za deset godina.

– Prevent Leather je fabrika izgrađena 2005, kad smo se obavezali da ćemo u skladu sa standardima naših klijenata, izgraditi najsavremenija postrojenja za preradu kože. Kožarstvo je uvijek podrazumijevalo potrošnju velikih količina vode, a sirovu kožu koju dobijemo, moramo hemijskim procesima očistiti od dlaka, balege, soli i raznih nečistoća. Prerađenu vodu čistimo sve dok je nije sigurno uliti u rijeke – rekao nam je Admir Pejkušić, direktor Prevent Leathera. Mišljenje građana Visokog o Preventu kao industrijskom zagađivaču je podijeljeno. Jedni ga vide gigantom koji je otvorio radna mjesta, dok drugi ne vjeruju da je otpad iz fabrike bezopasan.

Jedan od njih je i Adnan Jašarspahić, vlasnik portala Visoko.co.ba i urednik visočkog radija „Q“, koji godinama upozorava na netransparentnost sigurnosti fabričkog otpada. –  Mi samo želimo da se dovedu nezavisni eksperti i izmjeri štetnost svih tvari koje se putem vazduha i vode emituju u okolini Visokog iz Preventa, a ne da nam dovode navodne stručnjake koji se u 21. st. ne mogu pronaći ni putem Googlea – kaže Jašarspahić.

I dok iz Preventa tvrde da opasnosti po okolinu nema, jer se ovaj organski otpad može koristiti kao humus, građani se boje bolesti koje bi  se manifestovale tek u narednim generacijama. – U ovom dijelu BiH ne postoji deponija za organski otpad ove vrste, tako da mi s firmom King d.o.o. imamo ugovor o pohranjivanju organskog otpada na deponiju u Doboj. Što se smrada tiče, radimo na njegovoj sanaciji, vodu maksimalno prečišćavamo a uskorto otvaramo spalionicu otpada i broj za pozive građana o dojavama eventualnih problema koje Prevent stvara – kaže za DEPO TV Admir Pejkušić.

Pripremila: Gorana LONČAREVIĆ

(DEPO)