Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Likum 76: Otvorena prva samostalna izložba slika Mladena Markića

 

Izložba radova Mladena Markića otvorena je sinoć u visočkoj galeriji Likum 76. Na prvoj samostalnoj izložbi obuhvaćeni su radovi iz 50-godišnjeg  bavljenja umjetničkim radom. Promotori izložbe su bili prof. Fuad Šećerović i bh književnik Ivan Kordić. Ističući kako je izložba radova iznimno interesantna, raznovrsna  i dirljiva, Kordić je odrecitovao pjesmu“ Jutro s vranom“ iz svoje nove knjige „Živi stroj“.

Prof. Fuad Šečerović prisjetio se Markićevog školovanja i podsjetio brojne prisutne prijatelje i ljubitelje umjetnosti, na porijeklo i životni put Mladena Markića.

„Nije mi bilo iznenađenje kada mi je  Mladen rekao da slika…Mladen je poslije gimnazije upisao elektriku i odmah je svirao, a svirka i elektrika nije mogla zajedno, dobro je počela elektrika, ali je trebalo Akademik 6 pratiti…završio je ekonomiju, ptt, pola prava, radio je u Zvijezdi…ali je stalno svirao. Znam ga iz Igala, Tamarisa tamo je i našao svoju Bokeljanku i doveo je ovamo…Ali otkuda da Mladen slika?..Dedo Starman Josip umro 1955.g. u vruće ljeto, bio je Slovenac iz Škofje Loke, šef Gruntovnice u Visokom, hobi mu je bio modelarstvo u drvetu. Baka Slavonka iz Našica, rođena Šubic, u rodu ima poznate slikare Šubice koji žive i rade u Americi. Onda ujak Ferdo Josip svirao trubu i violinu, obišao one sve prirodne i prave tunele, nije kopao oko Visokog…Otac Markić Ivan, Hercegovac koji je samo prešao preko Dinare dole oko Cetine  naselio se u Lećevici, mjesto odakle su Delići (Mladen Delić), Buzančići(gradonačelnik Zagreba), Gotovci, pa je i Jakov Gotovac Mladenov najbliži rod…Ništa ovdje nije slučajno, geni rade. Znamo i ujka Braco pjevao u oktetu s visočkim djevojkama…Mladen je bio i naš prvi kompozitor iz ovih krajeva, za Vladu Miloša komponovao kad je bio Kamen na Kamen, bavio se filatelijom..itd…itd

Ovdje možete vidjeti: Budvu, ulicu na Kraljevcu, mrtvu prirodu, našega Radoša, Ulukovac i jezero na njemu, Rovinj i Tisu, Kordobu, Prag, Zenicu, stadion u Lukama….Ima tu i jedan period kada su slike bile skoro potpuno crne, sa razbijenim prozorima, maglom koju i mi pamtimo početkom devedesetih godina.

Mladenove slike su za uživanje, svako bi ih volio imati, na njima se ne umara već uživa…“ – istakao je na otvorenju  prof. Fuad Šečerović, promotor izložbe slika Mladena Markića.

Slike se mogu pogledati svakodnevno u galeriji Likum 76 tokom mjeseca aprila.