Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Predavanje o bosanskim piramidama na amsterdamskom VU Univerzitetu

Osnivač Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” dr. Semir Osmanagić gostovao je na VU Univerzitetu u Amsterdamu gdje je predstavljen Projekt istraživanja Bosanske doline piramida. Studenti, diplomci, magistri i doktoranti bh. dijaspore („Mladi BiH”) bili su domaćini predavanju. U prisustvu ambasadorice Bosne i Hercegovine u Nizozemskoj Mirande Sidran Kamišalić, zatim predstavnika nizozemskog Ministarstva vanjskih poslova, Odjeljenja za Jugoistočnu Evropu, nekoliko konzularnih predstavnika, profesora i studenata VU Univerziteta i predstavnika brojne bh. dijaspore u ovoj zemlji, dr. Osmanagić je pred punom dvoranom održao dvosatno predavanje. 

Osmanagić je govorio o novoj paradigmi koju donose nova otkrića piramida, nestajanju dogmatskog načina razmišljanja o ovom fenomenu te značaju otkrića prvih evropskih piramida u Visokom. Istaknuto je i pokazano da se svijet arheologije zauvijek mijenja te da on više ne pripada ekskluzivno arheolozima već multidisciplinarnom naučnom pristupu koji kombinuje klasični i moderni satelitski i georadarski naučni instrumentarij.

 

Pripadnici holandskog naučnog miljea, a koji su, kako su istakli, od predstavnika muzejskih institucija iz Sarajeva bili uvjeravani da su bh. institucije u zadnjih 30 godina dobro istražile ovo područje s arheološkog i geološkog stanovišta, bili su iznenađeni mnoštvom dokaza o postojanju piramidalnih građevina u Visokom, a do kojih je Fondacija došla sistematskim istraživanjima koje već pet godina provodi.

Najava održavanja Međunarodne radne akcije volontera od juna do septembra ove godine, uzrokovala je i prve prijave iz ove zemlje i najavu dolaska u Visoko. Predavanje je bilo i izuzetno dobro medijski popraćeno.

Slijedeće gostovanje dr. Osmanagića na univerzitetu u Nizozemskoj uslijedit će već 21. maja 2010. u Eindhovenu.