Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mobilna mjerna stanica za kontrolu kvaliteta zraka “mobilna” samo u Zenici: “Zrak je čist”

Mobilna stanica za  za mjerenje  kvaliteta zraka ipak nije toliko „mobilna“, ako se uzmu u obzir posljednja zabilježena mjerenja iz mjeseca marta ove godine koja se odnose  samo na području Zenice. Na pitanje vijećnika SDA, Senada Karavdića o radu ove mjerne stanice iz Ministarstva  za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK  stigao je odgovor, u kome se kaže da egzaktnih pokazatelja ugroženosti kvaliteta zraka ima veoma malo ili nema.

„Puštanjem u rad integralne proizvodnje u Arcelor Mittalu u Zenici kao i drugih industrijskih objekata kao što je proizvodnja ambalažnog papira u „Natron Hayatu“ u Maglaju, proizvodnja kože u „Prevent – Sarajevo“ u Visokom, proizvodnja cementa u Kaknju, energetskih objekata, saobraćaja  i dr., kvalitet zraka  na području ZDK a naročitu u gradovima koji se nalaze u dolini rijeke Bosne, veoma je ugrožen. Međutim egzaktnih pokazatelja ugroženosti kvaliteta zraka u Zenici, Kaknju, Vioskom, Maglaju itd je veoma malo  ili ih nema.S obzirom na takvo stanje Vlada ZDK je u cilju dobivanja   indikatora kvaliteta zraka, odlučila da odobri sredstva u iznosu od 220 000  KM za nabavku mobilne stanice kojom se vrši simultano mjerenje meteoroloških patrametara i parametara zagađujućih materija“. – piše, između ostalog, u odgovoru iz resornog kantonalnog ministarstva.

U odgovoru nisu  navedeni detalji  tzv. programa mjerenja i instalacije na drugim područjima, te ostaje nepoznato kako npr. Visoko može doći na „listu mjerenja“. Navedeno je da je zadatak općina da odrede mikro lokacije  na kojoj će biti instalirana  mobilna stanica. Za određivanje lokacije moraju biti ispunjeni uslovi koji se odnose na sigurnost opreme i dostupnost priključka na struju.

Prema podacima koji su dostupni na web stranici www.zdk.ba, svi podaci su vezani za mjerno mjesto u Zenici, a kako se navodi u odgovoru iz Ministarstva, mobilna stanica će u skladu sa programom mjerenja, biti instalirana i u drugim općinama ZDK.