Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Džemil Ugarak:SBB ima zdrave i konstruktivne ideje – naši će se rezultati vidjeti za dvije godine

Općinski odbor Saveza za bolju budućnost Visoko, 19. marta ove godine je izabrao zvanično legitimno tijelo koje će voditi politiku i pokušati ostvariti ciljeve ove, do sada najmlađe političke opcije koja se pojavila u BIH.

Podsjećamo, u mjesecu februaru održana je osnivačka Skupština u sali Gradskog kina u Visokom, na kojoj su izabrani članovi  Općinskog odbora. Na čelu Saveza za bolju budućnost je visočki privrednik Džemil Ugarak koji je za Radio Q izjavio da je osnovna vodilja njegovog političkog angažmana, želja da  radnicima, studentima, penzionerima, mladima bude što bolje, te da svi imaju zakonom predviđena prava i uvjete za normalan život i napredovanje.

„Radit ćemo sve ono što drugi do sada nisu radili. Savez za Bolju budućnost i jeste nastao da pokrene neke pozitivne snage u BiH. Smatramo da su mnoge greške do sada napravljene  i mi ih želimo ispraviti. Evo ja sam privrednik i meni je teško izboriti se u ovakvim političkim odnosima i mislim da je privredi bilo lakše 2000.g. već danas 2010.g.“ – ističe u intervjuu za Radio Q prvi čovjek SBB u Visokom, Džemil Ugarak.

Ugarak nije bez političkog iskustva, bio je član SDA Visoko i vijećnik u OV Visoko do 2006.g. kada je napustio vijeće i izašao iz stranke s obrazloženjem da  postoji ne dvije već više struja u lokalnoj SDA u šta se uvjerio u radu OV.

„Bio sam u vijeću godinu i po dana i nisam nijednu zdravu ideju uspio plasirati kroz klub SDA. Moj najveći problem je bilo rješavanje problema droge u Šarenim hanovima u Moštru. Na klubu SDA vijećnici su me podržali, a  na sjednici vijeća ti isti vijećnici su glasali protivno mom prijedlogu. Onda sam vidio da se ništa zdravo ne može provući kroz tu političku opciju, jer su došli ublehaši koji koriste svoje pozicije i njima je dobro dok je narodu loše. Meni nije dobro, ako je mom komšiji loše. Ja sam spozno da je SBB krenuo sa političkim idejama koje su zdrave i konstruktivne“ – naglašava Ugarak.

Na posljednjoj je sjednici OO SBB Viosko izabrano predsjedništvo saveza na čelu sa Ugarkom i dvoje potpredsjednika: Dijanom Babić i Kemalom Mušinbegovićem. Među članovima i Izvršnom odboru stranke, veliki je broj mladih, obrazovanih, „politički neuprljanih“ imena.

„Najveći uspjeh SBB je što su se uključili ljudi koji ne traže „fotelju“ niti će je čuvati zato što nešto nisu uradili. Pogledajte samo strukture sada zaposlenih u lokalnim, kantonalnim, federalnim institucijama…sve je puno primjera kako „svoj svome pomaže“, a  na biroima čekaju mladi  i obrazovani koji nemaju nekoga da im nađe posao, jer vlada korupcija“ – ističe Ugarak i naglašava da je bilo pokušaja od strane pojedinaca  iz našeg okruženja, koji već iza sebe imaju političku prošlost i nisu se iskazali na svojim pozicijama, de se okušaju u Savezu. Takvi mogu doći i učlaniti se, ali ne mogu biti u Izvršnom odboru niti uticati na odluke i programu  – ističe Ugarak.

Ugarak ističe da do sada ima oko 1000 članova Saveza za bolju budućnost u Visokom, što je obećavajuća brojka, s obzirom da je SBB nova politička opcija u našem okruženju i gdje skoro konstantnu zakonodavnu i izvršnu vlast posljednjih 20 godina ima SDA.