Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Otvoreno pismo Preventa visočkim medijima: Ko je netransparentan u Visokom?

OTVORENO PISMO

Ko je netransparentan u Visokom?

Visoko, 19.03.2010. – Konferencija za novinare koju je u četvrtak organizovao Prevent, kada su govorili Adnan Smailbegović, direktor proizvodne divizije, Admir Pejkušić, direktor Prevent Leather-a i Kenan Nalbantić, direktor Prevent Sarajevo, bila je prilika za novinare da najodgovornijim osobama kompanije postave pitanja koja ih zanimaju u vezi poslovanja Preventa.

Organizovanjem posjete proizvodnim pogonima i konferencije za novinare Prevent je još jednom dokazao svoju transparentnost.

Svojim namjernim nedolaskom RTV Visoko, Radio Q i internet portal visoko.co.ba javnosti nisu ponudili istinite informacije nego su odlučili da građani budu informirani na osnovu glasina. Ovi mediji očigledno žele da svoje izvještaje baziraju na osnovu poluinformacija i da špekulišu neprovjerenim podacima, što je u suprotnosti sa osnovnim načelima novinarstva i očit znak njihove neprofesionalnosti. Povrh svega, njihov stav je jasan pokazatelj koliko su društveno odgovorni i transparentni.

 

Da je njima stalo do lokalne zajednice, pojavili bi se na konferenciji za novinare i postavili pitanja koja zanimaju obične građane. Umjesto toga, svojim (ne)djelovanjem ne samo da nisu predstavljali interese građana, već su u isto vrijeme ukaljali i novinarsku profesiju.

Kraj