Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prijedlog budžeta ZDK za 2010. godinu 255 miliona KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je prijedlog budžeta ZDK za 2010. godinu, kao i Prijedlog zakona o izvršavanju budžeta ZDK za 2010. godinu. Kako je danas na pres-konferenciji izjavio kantonalni premijer Miralem Galijašević utvrđeni prijedlog budžeta koji će se do kraja mjeseca naći pred Skupštinom ZDK iznosi 255 miliona KM.

„Prioriret u drugoj recesijskoj godini bit će finansiranje ustavnih funkcija kantona. Nastojali smo poštovati zahtjev Vlade FBiH i projicirali budžet manji za 15 miliona KM koje ćemo zatvoriti iz druge tranše aranžmana kod MMF-a“, izjavio je premijer Galijašević, dodavši kako će plaće budžetskih korisnika ostati na nivou dosadašnjih.

Vlada je usvojila Odluku o načinu korištenja raspoloživih sredstava s ESCROW računa u visini od 8,1 miliona KM koja su također planirana u budžetu. Ova sredstva, kako je rekao Galijašević, uglavnom su namijenjena za cestovnu infrastrukturu.

Vlada ZDK utvrdila je Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o kantonalnim ministarstvima i drugim tijelima kantonalne uprave. Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Nermin Mandra izjavio je da se ovim izmjenama zakona žele osigurati uslovi za formiranje kantonalne direkcije za ceste.

„Direkcije za ceste bit će u sastavu resornog kantonalnog ministarstva i neće biti zapošljavanja novih radnika“, rekao je Mandra.

Na zahtjev BH-Gasa da se promijeni trasa gasovoda Zenica – Travnik, koji je od strateškog značaja za FBiH, Vlada je donijela Odluku o pristupanju izmjenama Prostornog plana Zeničko-dobojskog kantona (2009-2029).

(Fena)