Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vijećnici pitaju: Koliko Prevent smrdi,do kada dim iz Doma zdravlja, kolika je dobit od iznajmljivanja školskih sala, ko je izvođač radova na novom mostu u Topuzovom polju…?

Među pitanjima koja su postavljena na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Visoko bilo je i ponovljeno pitanje vijećnika Senada Karavdića o mjerenju kvalitete zraka u Visokom. Komentirajući aktivnu prepisku s pitanjima vijećnika i odgovorima iz Prevent-a, Karavdić je iznio opasku o tome kako nas“ Preventov smrad štipa za nos, pa nas je počeo  i vući za nos“.

„Zašto se i nakon stavljanja u funkciju mobilne stanice za mjerenje kvaliteta zraka, ne vrši praćenje indikatora kvaliteta zraka na području općine Visoko i u čijoj je nadležnosti  utvrđivanje lokacija na kojima se mjerenje vrši, kao i vrijeme i učestalost mjerenja „ – postavio je pitanje koje će biti upućeno na  Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko – dobojskog kantona.

Karavdić je naglasio da je ovo isto pitanje postavio prije godinu dana, te da do danas nije dobio traženi odgovor. Karavdić se interesuje i za dugogodišnji projekat gasifikacije u JU Dom zdravlja sa poliklinikom Visoko i pita kad će biti završen, jer sagorijevanje uglja u njihovom grijnom sistemu uveliko zagađuje životnu okolinu u samom centru Visokog tokom zimskih mjeseci.

Odgovorima na postavljeno pitanje o iznajmljivanju školskih sala  i utrošku prikupljenih sredstava od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK nije zadovoljna vijećnica Dinka Omanović pa je zatražila  cjelovitu informaciju od nadležne institucije.

„Molim da se navedu pojedničano svi ugovori sklopljeni između osnovnih i srednjih škola na području općine Visoko  kao zakupodavaca i korisnika školskih sportskih dvorana kao zakupoprimaca. Interesuje me da li se  poštuje Pravilnik o korištenju školskih sportskih dvorana u smislu prioriteta za klubove višeg ranga u odnosu na ostala pravna i fizička lica te koja je cijena sata korištenja ovih prostora“ – postavila je pitanje vijećnica Omanović.

Podsjećamo, iz Ministarstva  za obrazovanje, nauku, kulturu i sport stigao je odgovor u kojem se navodi da su svi uvjeti za korištenje sportskih dvorana škola čiji je osnivač ZDK od strane sportskih klubova i drugih zainteresovanih pravnih i fizičkih lica(rekreativaca) utvrđeni Pravilnikom o korištenju školskih sportskih dvorana na području ZDK i Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o korištenju školskih sportskih dvorana na području kantona.

Nadležnoj općinskoj Službi  za prostorno uređenje, imovinsko – pravne, geodetske, stambeno – komunalne poslove i zaštitu okoline, vijećnica Amra Babić postavila je dodatna pitanja vezana za  plan proširenja lokaliteta gradskih groblja, da li su planirane izmjenje plana proširenja u skladu sa zahtjevima nadležnog JP „Gradska groblja“, te da li su za ovu namjenu planirana finansijska sredstva i u kom iznosu.

Vijećnik Admir Tatar postavio je pitanje kriterija koji se primjenjuje kod dodjeljivanja poslova za rekonstrukciju i asfaltiranje puteva na općini Viosko.

„Konkretno ovdje pitam za dionicu u Topuzovom polju, priključenje sa novog mosta. Ko je izvođač radova, ko je nadzor i ko će snositi posljedice za nekvalitetno urađen posao? Da li će troškove za nove radove snositi općina ili izvođač radova. Podsjećam, ova dionica je rađena prije šest mjeseci“ – pitao je Tatar načelnika Alibegovića i nadležne službe.

Vijećnik Mirza Ganić ponovno je postavio pitanje provođenja usvojene inicijative o uklanjanju ležećih policajaca, te se odgovor na ovo pitanje može očekivati na aprilskoj sjednici. Ganić je prokomentarisao i posljednji odgovor iz Prevent-a ističući da ima nelogičnosti između odgovora iz Preventa, odgovora nadležne inspekcije i pisanja domaćih medija.

„Ima ovdje nelogičnosti. Ja vjerujem našim medijima, vjerujem radnicima Prevent-a koji su prenijeli tačnu informaciju tako da smatram da odgovor iz Preventa nije objektivan i da Prevent ne govori transparentno o svim aktivnostima. Ja se nadam da će oni izvući pouku iz ovih naših pitanja“ – izjavio je vijećnik Mirza  Ganić.