Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Radnici Fabrike krupne kože KTK Visoko najavljuju štrajk glađu

Dvadesetak radnika Fabrike krupne kože KTK Visoko najavilo je pokretanje štrajka glađu ukoliko menadžment preduzeća  ne ispuni njihove zahtjeve za isplatom zaostalih plaća i pokretanje proizvodnje u ovom pogonu. Na ovaj su se korak, kažu, odlučili jer su izgubili svaku nadu da će se neko od datih obećanja i ostvariti.

Okupljeni radnici u kuhinji ovog pogona u izjavi za Radio Q su istakli da već mjesecima nemaju od čega živjeti, da im se duguje između deset i dvadeset plaća, te da je ovo očajnički pokušaj radnika koji se nalaze na rubu.

„Šta da vam kažem, ja nema od čega živjeti, fali mi do penzije 2,5 godina, ne radim, nemam nikakvih primanja, imam tri sina nezaposlena…“ – ispričao nam je jedan od radnika Ramiz Provalić ističući da će on biti prvi sa svojim radnim kolegama  koji će se za svoja zarađena prava boriti glađu.

Radnici kažu da i sada vjeruju i nadaju se da će v.d direktora KTK Asmir Hodžić razumjeti njihove poteze i prije najavljenog štrajka glađu, ispuniti bar dio njihovih zahtjeva.

Kažu da su za ovakvu situaciju krivi potezi u privatizaciji, velika dugovanja, a odgovornim smatraju staru upravu kožare te resornog federalnog ministra Vahida Heću i njegovog savjetnika Osmana Ganića.

Radnici Fabrike krupne kože KTK Visoko, najavljuju štrajk glađu u ponedjeljak 15.marta ukoliko se do tada ne ispune njihovi zahtjevi.