Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nastavlja se prepiska između vijećnika i Preventa: Za dodatni angažman zaposlenici su bili i dodatno finansijski stimulisani

Nastavlja se prepiska između nekoliko vijećnika u Općinskom vijeću Visoko sa menadžmentom  Preventa Sarajevo d.o.o Visoko. Vijećnica Dinka Omanović tražila je  detalje oko dobijanja Okolinske dozvole, a Mirza Ganić insistira na odgovoru na pitanje vezano za teške  uslove rada, za koje je Prevent poslao pisani odgovor .U  odgovoru iz Preventa, između ostalog piše:

„ Vašem dopisu pozivate se na informaciju da se u našim proizvodnim pogonima radilo po 12 sati bez plaćanja prekovremenih radnih sati. U ovom slučaju činjenično stanje je pogrešno i nepotpuno utvrđeno, te se radi o pogrešnoj primjeni materijalnog prava, iz razloga jer se u predmetnom slučaju ne radi o prekovremenim satima, već o preraspodjeli radnog vremena.

Značajan broj naših zaposlenika, koji je početak 2009.g. preoveo kod kuće uz adekvatnu plaću, krajem prošle godine bio je  pozvan da duže ostane na poslu kako bi Prevent mogao da ispoštuje svoje obaveze prema kupcima. Ovakav angažman je bio i direktno komuniciran sa zaposlenicima i njihovim neposrednim rukovodiocima. Bitno je napomenuti da su za dodatni angažman zaposlenici bili i dodatno finansijski stimulisani.

Iako je industrijska praksa otpuštanja viška zaposlenih i povremeno angažovanje u zavisnosti od obima posla, Prevent je odlučio zadržati broj zaposlenih u 2009.g. Raspodjelom radnog vremena, Prevent je zaposlenicima osigurao redovne mjesečne prihode bez obzira na njihov angažman, ali uz obavezu da na kraju godine imaju dovoljan broj sati.

Međutim nisu svi zaposlenici Preventa imali mogućnost da ispune svoju kvotu radnih sati. Tako je u proizvodnom pogonu u Goruši 756 zaposlenika u minusu 53 764 radna sata. Na ovaj način, Prevent je izašao  u susret svojim zaposleninicima u vremenu  globalne krize. Izvještaje o stanju minusa sati možemo vam dati  na uvid. I pored ovog visokog minusa radnih sati niti jednom od zaposlenika nije vršeno umanjenje nominalne plate na kraju 2009.g.

Ovom prilikom želimo da odbacimo prijedlog gospodina Ganića o „povećanju broja radnika“, jer je evidentno da Prevent i u ovom trenutku ima više zaposlenih nego narudžbi, čime naglašava svoju privrženost razvoju lokalne zajednice.

Hrabrim odlukama menadžmenta, uz odgovarajuće optimizacije u proizvodnji, te kvalitetnim radom i pravovremenim isporukama, Prevent je uspio zadržati poslovnu stabilnost u 2009.g. Međutim, dalji razvoj automobilske industrije uslovit će i poslovanje Preventa.

Prevent transparentno  govori o svojim  aktivnostima sa svim članovima  lokalne zajednice i ostajemo  otvoreni za konstruktivan dijalog koji će omogućiti dalji razvoj općine Visoko.

Još jednom Vas pozivamo da nas posjetite i lično se uvjerite u ove navode obilaskom postrojenja i uvidom u odgovarajuću dokumentaciju“.

Srdačan pozdrav, Kenan Nalbantić Prevent Sarajevo d.o.o Visoko