Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ejup Ganić u pritvoru ostaje do 29. marta, 200.000 funti za kauciju

Ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić ponovo je zadržan u londonskom aerodromu te je i izveden pred sudiju na saslušanje, uz prisustvo naše ambasadorice u Velikoj Britaniji Jadranke Negotić.

Ejup Ganić noć će provesti u pritvoru. Pritvor mu je određen nakon saslušanja pred sudijom u Londonu, trajat će do 29. marta i može izaći uz kauciju od 200.000 funti.

Federalna TV saznaje da je riječ je o potpuno novom zahtjevu za ekstradiciju koji je uputila Srbija Velikoj Britaniji juče, u vezi sa slučajem Dobrovoljačka, nakon što su suspendovane ranije potjernice.

Sigurno nije uhapšen na osnovu potjernice, kazao je Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti BiH. Prema informacijama iz Interpola, ne postoji na snazi nijedna niti crvena niti difuzna potjernica za Ganićem. Moglo bi biti da je priveden po Evropskoj konvenciji o ekstradiciji ili po nekom bilateralnom ugovoru između Velke Britanije i Srbije.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak nije upoznat sa detaljima i misli kako se ovakvo šta nije moglo desiti ni zbog Sporazuma o međusobnom izvršavanju odluka u kaznenim stvarima između naše zemlje i Srbije, koji je u ovom slučaju jasan – prema mjestu prebivališta Ejup Ganić, ne bi trebao biti biti izveden pred pravosudne organe nigdje drugdje osim u BiH.

Glavni državni tužilac Milorad Barašin, čije Tužilaštvo BiH vodi istragu u predmetu Dobrovoljačka, nema informacija o razlozima Ganićevog zadržavanja u londonskom aerodromu. Kazao nam je da će više informacija imati u utorak.

Michael Tatham, ambasador Velike Britanije u BiH, kazao je  kako ovaj korak ne predstavlja bilo kakvu diplomatsku niti političku izjavu britanske vlade niti bilo kakav stav britanske vlade o događajima iz prošlosti. Ovaj korak je ispunjavanje pravnih obaveza vlasti Velike Britanije.

Ministrica pravde Srbije Snežana Malović izjavila je da će u utorak ujutro nadležnim tijelima Velike Britanije biti upućena molba za ekstradiciju. Ona je navela i da je Ganić zadržan u Londonu luci na temelju potjernice koju je za njim izdao beogradski Interpol. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić takođe je kazao da je Ganić uhapšen na temelju srbijanske potjernice.

(24sata.info)

Posted in BiH