Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ASA grupacija predstavila viziju razvoja bh. ekonomije

Predsjednik Uprave ASA Holding Nihad Imamović predstavio je viziju razvoja ekonomije Bosne i Hercegovine u utorak naveče u Sarajevu tokom manifestacije „Dan univerzitetske berze“. Posljednje tri godine, stručnjaci ASA grupacije u saradnji sa akademskom zajednicom rade na značajnom projektu koji se pokrenuo iz potrebe automobilske industrije, a njegova potpuna implementacija može umnogome unaprijediti ekonomiju cijele države. Stručnjaci Grupacije i univerzitetski profesori su ovu viziju razvoja bazirali na adekvatnoj iskorištenosti ljudskih i prirodnih potencijala, uz potpunu isplativost ulaganja u infrastrukturu.  

„Kada se početkom devedesetih godina irska ekonomija našla u sličnoj situaciji – političari, privrednici, radnici i profesori – zajedno su radili na realizaciji svoje vizije ekonomskog razvoja koja je kasnije postala poznata kako ‘Keltski tigar’. S obzirom da se naša vizija tiče razvoja stočarstva mi smo je nazvali ‘Balkanski bik'“, riječi su Nihada Imamovića.  

„'Balkanski bik’ je vizija dugoročnog razvoja privrede. Vizija je razvoja domaće proizvodnje mlijeka i mesa koja uvozimo u neograničenim količinama i bez istinskog znanja o kvaliteti istog. ‘Balkanski bik’ je vizija otvaranja velikog broja radnih mjesta uz povezivanje privatnog i javnog sektora, istovremeno ostvarujući održivi povratak izbjeglih i raseljenih lica. ‘Balkanski bik’ je vizija razvoja sela i turizma“, naglasaio je Imamović. 

Ova vizija ima punu podršku akademske zajednice što su sinoć potvrdili rektor Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Faruk Čaklovica i predsjednik Veterinarske komore FBiH prof.dr. Jasmin Ferizbegović.  

„Sada je neophodno da država prepozna značaj ulaganja u razvoj stočarstva“, kaže Imamović.  

„Pozivamo nadležne institucije da uzmu učešća u izradi neophodne studije izvodljivosti, da proglase ovaj projekat javnim interesom i da vođeni snagom bika krenemo u prosperitetnu budućnost.“ 

Kao predsjednik Asocijacije poslodavaca Bosne i Hercegovine, Imamović se zalaže za rasterećenje privrede, podršku razvoju ekonomije i reformu javne uprave.