Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočki privrednici i dalje neujedinjeni: Ostaju isti problemi

Sastanak članova Udruženja privrednika Općine Visoko sinoć je doživio skoro potpuni  fijasko, jer  se pozivu na sastanak odazvalo jedva deset članova ovog udruženja i Upravnog odbora. I pored neočekivano malog broja prisutnih, razvila se diskusija te su potvrđeni već raniji stavovi ovog udrženja koje od predstavnika općine Visoko traže aktivniju ulogu u rješavanju dugogodišnjih problema.

„Evo i vi vidite da su privrednici u nekom „ofsajdu“. Uredno su pozvani i obavješteni su, a  evo pojavilo se maksimalno deset privrednika, što govori o njihovoj zainteresovanosti. Mislim da smo za sve što nam se deševa, krivi mi a ne vladajuće općinske i kantonalne strukture. Ne znam ima li smisla raditi još nešto, kad je ovo prava katastrofa“ – istakao je u izjavi za Radio Q Edin Muzaferija predsjednik Udruženja privrednika općine Visoko.

Ponovljeni su stavovi  da se van snage stavi Odluka o komunalnim taksama koja je prema mišljenju privrednika unazadila njihovo poslovanje te da ju je zbog posljednjeg povećanja s početka prošle godine nemoguće izmirivati. Stav  prisutnih privrednika je da se vide posljedice  primjene ove odluke u vidu  zatvaranja prodajnih objekata u ulicama Alije Izetbegovića i Čaršijskoj.

Privrednici traže zakonsko uređenje rada pijace u okviru Sebilja koji je i dalje u društvenom vlasništvu nakon propale privatizacije, zabranu „rada na crno“, rješavanje radnog vremena parkinga u okviru ovog preduzeća, te poduzimanja  aktivnosti oko poticaja za male privredne subjekte.

Tokom razgovora sa vijećnicom Jasminom Zubić, odlučeno je da se od nadležnih općinskih službi zatraži spisak izdatih rješenja za obavljanje  djelatnosti, što bi se iskoristilo kao polazna tačka za rješavanje navedenih problema. Naglašen je problem nedostatka dijaloga sa članovima ovog udruženja, jer se prema njihovim izjavama, tek u posljednja dva mjeseca načelnik općine Visoko Munib Alibegović, odazvao njihovim pozivima na razgovor.

Istaknuti su i problemi unutar ovog udruženja u smislu  izbjegavanja plaćanja članarine i nedostatak angažovanog pravnika, koji bi zastupao  interese privrednika.

I pored ignorisanja većine članstva Udruženja privrednika i nedolaska na zakazani sasatanak, članovi UO formirat će zahtjeve prema predstavnicima lokalne vlasti i nastaviti s pritiskom kako bi se došlo do dijaloga i pokušalo riješiti probleme koji tište visočke privrednike – istakao je Edin Muzaferija , predsjednik Udruženja privrednika Visoko.