Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Susret ministra Heće i Danske ambasadorice Geelan

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo razgovarao je danas u Sarajevu s danskom ambasadoricom u BiH Kirsten Rosenvold Geelan o planovima razvoja elektroenergetskog sektora u Federaciji BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću u Federalnoj vladi. Kako je istaknuto na sastanku, resorno ministarstvo simultano provodi aktivnosti u zakonskom reguliranju i strateškom planiranju razvoja ovog sektora.

– Federalni parlament usvojio je Strateški plan i program razvoja elektroenergetskog sektora u FBiH. Do kraja februara trebali bismo imati usvojenu i Uredbu o korištenju energije iz obnovljivih izvora.

Nakon toga će se raditi na izradi zakonskog prijedloga koji će regulirati ovu oblast, kazao je ministar Hećo.

Govoreći o planovima, naznačio je da je prioritet izgradnja 16 hidroelektrana i šest termoelektrana, a Strateškim planom predviđena je i izgradnja oko 250 malih hidroelektrana raspoređenih po cijelom području Federacije.

Dodao je da će za određene objekte nosioci izgradnje biti dvije elektroprivrede, a za izgradnju termoelektrana tražit će se strateški partneri.

Kad je u pitanju energija iz obnovljivih izvora, za koju je danska ambasadorica iskazala posebno interesovanje, ministar Hećo je kazao da danske kompanije imaju veoma bogato iskustvo, posebno u vjetroenergiji.

– Planiramo izgradnju više od 20 vjetroelektrana jačine do pet megavata. Znam da je Danska u tom smislu otišla najdalje i tu postoji veliki potencijal kako za investiranje tako i za prijenos know-howa, gdje bi danske kompanije u saradnji s firmama metalske industrije u BiH proizvodile i opremu za vjetroelektrane – kazao je Hećo.

U martu je planiran energetski forum na kojem će biti prezentirani ovi potencijali, kada će biti i objavljen poziv za strateško partnerstvo.

Kako je istakao ministar, namjera je da se privuku finansijski i ekspertski kvalifikovani investitori.

Vrijednost ovih investicija, po Hećinim riječima, veća je od pet milijardi eura, a postavljeni rok za izgradnju je sedam godina, saopćeno je.

(Fena)

Posted in BiH