Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Konačno: Stigao aparat za mamografiju u JU Dom zdravlja sa poliklinikom Visoko


Aparat za mamografiju konačno je stigao u JU Dom zdravlja sa poliklinikom Visoko – potvrdila nam je direktorica ove ustanove dr. Vasvija Šahinović. Radi se o aparatu za čiju je kupovinu prije tačno godinu dana pokrenuta humanitarna akcija kako bi se obezbijedila potrebna sredstva.

Uz obrazloženje kako će početak upotrebe ovog aparata za rano otkrivanje karcinoma dojke, biti upriličeno u narednih 15 dana, dr Šahinović nam je kratko rekla da su sredstva konačno prikupljena, te da će mediji i javnost, a posebno buduće pacijentkinje biti vrlo skoro upoznate sa načinom i početkom rada ovog aparata u visočkom Domu zdravlja.

“Nedostaju nam još prateći dileovi za ovaj aparat, koji će uskoro stići. Kada apart bude potpuno postavljen, i bude omogućen njegov rad, bit će upriličena i mala svečanost” – pojasnila je dr. Šahinović.

Karcinom dojke je najčešći maligni tumor u ženskoj populaciji, čini 25% svih malignih oboljenja kod evropskih žena. Godišnje se u svijetu registruje 800 000 novih slučajeva. U zemljama EU broj oboljelih je 105 na 100 000 žena godišnje, a u BiH do 40 na 100 000. Karcinom dojke najčešći je uzrok smrti žena između 40 i 50 godine života..

Osnov prevencije je u ranom skriningu, aktivnom traženju karcinoma u određenoj skupini populacije koji se provodi kliničkim pregledom i mamografijom.

Žene s područja Visokog trenutno ovaj pregled plaćaju 25 KM. Pregled se obavlja u Kantonalnoj bolnici Zenica, gdje pacijentica mora da snosi troškove prijevoza, naručuje se na pregled, s periodom čekanja 2 do 3 mjeseca.