Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vijećnici pitaju: Nastavlja se prepiska s Prevent-om, za koje se novce iznajmljuju fiskulturne sale, hoće li se graditi mostovi, šta je sa zimskim održavanjem cesta …

Među pitanjima koja su vijećnici postavili na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća bila su i pitanja  vijećnika Mirnesa Fatića o  nastavku rada na izgradnji mosta u Prijekom te detalji oko zimskog održavanja cesta na području općine Visoko. Pitanje je upućeno načelniku općine Munibu Alibegoviću i pratećim službama.

Interesovanje za iznajmljivanje  prostora fiskulturnih sala pokazala je vijećnica Dinka Omanović.

„Obzirom da smo svjedoci  iznajmljivanja fiskulturnih sala osnbovnih i srednjih škola kao i dvorane mladost i sale Partizan interesuje me sljedeće: Ko izdaje na korištenje termine za navedene sale, da li se naknada za korištenje naplaćuje po pozitivnim zakonskim propisima, tj. ima li naplate u gotovini, u koje svrhe se troše prikupljena  sredstva i da li se i kome o ovim transferima podnose izvještaji“ .

Također Omanovićeva nije zadovoljna odgovorom koji je stigao iz preduzeća Prevent  Leather Visoko o okolišnim dozvolama  te je zatražila od načelnika i pratećih službi  da se pokrenu  potrebne aktivnosti na konačnom eliminisanju  neugodnih  mirisa iz Preventa.

Vijećnici su jednoglasno prihvatili ovaj prijedlog, pa se odgovor može očekivati već na februarskoj sjednici.

Vijećnica Jasmina Zubić ponovila je  pitanje o uklanjanju objekta  koji predstavljaju opasnost za život i zdravlje ljudi na području Mjesnih zajednica Stari grad i Rosulje. Zubićeva ističe kako na područjima ovih mjesnih zajednica ima više objekata koji predstavljaju potencijalnu opasnost od rušenja, a oni su i moguće leglo zaraze tokom ljetnih mjeseci, jer se u njima deponuje otpad.

Konkretan odgovor o planu proširenja prostora za ukop umrlih u okviru JKP Gradska groblja, postavila je vijećnica Amra Babić.

„Kakav je plan širenja prostora Gradskih groblja u smislu otkupa zemljišta i imamo li plan finansiranja otkupa zemljišta? Pitanje upućeno nadležnoj općinskoj službi i javnom preduzeću“.

Babićeva je zatražila i zvanično tumačenje uredbe visokog predstavnika  o zabrani raspolaganja državnom imovinom . „Konkretno tražim odgovor na šta se odluka, odnosno na koju se imovinu odluka odnosi , a  na koju se ne odnosi. Da li se zabrana raspolaganja državnom imovinom  odnosi na promet državnog zemljišta?“ – postavila je pitanje Amra Babić, a  trebalo bi biti upućeno Uredu visokog predstavnika u BiH.