Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Od posljedica srčanog udara preminuo Omer Pobrić

Kako saznaje Radio Q, večeras je od posljedica srčanog udara preminuo Omer Pobrić, poznati bosanskohercegovački muzičar koji je poznat širom svijeta po očuvanju autohtone bosnaske pjesme sevdalinke. Smrt je nastupila za vrijeme vožnje automobilom na području opštine Vogošća, tačnije u naselju Jošanica. Smrt je konstatovao dežurni vještak sudske medicine Hamza Žujo. Kako nezvanično prenosi Radio Q, Omer Pobrić je bio sam u osobnom automobilu koji se nakon izvjesnog vremena zaustavio i pri tome nije ugrozio ostale učesnike u saobraćaju.

BIOGRAFIJA OMERA POBRIĆA LIČNO NAPISANA

Rodjen sam u Tešnju 08.08.1945. godine od oca Safeta i majke Zlate. Osnovnu skolu završio i djetinjstvo proveo u rodnom Tešnju. Srednju školu završio na Ilidži, pokraj Sarajeva. U Sarajevu apsolvirao Prirodno-matematički fakultet, odsjek biologija-hemija.
Ljubav prema muzici naslijedio od majke Zlate i brata Rušte…na pitanje “kada sam počeo svirati”, uvijek sam odgovarao sa “ne znam – ja sam zajedno sa harmonikom rastao u majčinom krilu”….
Od polugodišta prvog razreda srednje škole počinje moj muzički profesionalni angažman…moji roditelji su u to vrijeme školovali još troje djece u tri grada bivše nam, Jugoslavije, pa je moj angažman u muzici olakšao roditeljima finansiranje školovanja.
Prošao sam sve faze u životu muzičara…i često su se prepletale…
Kafansku fazu smatram veoma bitnom jer sam muzicirajuci u raznim sarajevskim ugostiteljskim objektima učio život….upoznavao ljudske sudbine, razlučivao dobro od zla, nastojao upijati životno dobro saosjećajući sa tudjom nesrećom, izgradjivao sebe, kao čovjeka i umjetnika…kao dijete sam shvatio da je kafana mjesto u kojem se, najočitije, prelama ljudska sreća i nesreća.
Već od 1968. godine, kao mladić, učestvujem u orkestru Ismeta Alajbegovića Šerbe na Festivalu Ildža…i od tada, sve do agresije na BIH, učestvovao sam svake godine kao izvodžač, kompozitor, pisac tekstova ili aranžmana…imao sam nekoliko nagrada, izmedju ostalih i Prvu nagradu za pjesmu 1989. godine….nekoliko godina sam bio i SELEKTOR FESTIVALA za Jugoslaviju.
Kada sam znanjem nadrastao kafanu kreće moja estradna karijera…od 1967. do 1979. godine obisao sam svijet vise puta gostujući sa najeminentnijim izvodjačima…posebno je zanimljivo da sam pola godina gostovao u SSSR-u svirajući, isključivo, zabavnu muziku.
Prvi sam dobitnik, u povijesti, ESTRADNE NAGRADE JUGOSLAVIJE 1977. godine.
U jesen 1979. godine osnivam MUZIČKI ATELJE OMEGA i posvećujem se producentskom, snimateljskom i aranžerskom radu…Snimao sam najbolje što je u to vrijeme pjevalo: Safetu Isoviću – pet albuma, Himzi Polovini, Mehi Puziću – tri albuma, Hanki Paldum, Zehri Deović, Zaim,u Imamoviću, Huseinu Kurtagiću – dva albuma, Cazimu Colakoviću – cetiri albuma, Hamdiji Custovicu – dva albuma, Feridu Avdiću, Ameli Zuković i drugim.
Posebno sam volio snimati i saradjivati sa sazlijama, izvornim grupama i guslarima…tu muziku sam smatrao i smatram izvorištem narodne duhovnosti. Moji snimljeni materijali prodavani su u milionskim tiražima.
Od 1987. godine, poslije preseljenja I.A.Šerbe, totalno se posvećujem isključivo bosanskoj sevdalinci tražeći istomišljenike..te godine odlučujem da zapisujem sve što sam mukotrpno naučio…

Objavljujem:

1992.godine………………………………99 sevdalinki….i poneka pjesma

1994.godine……………Prvi festival narodne muzike “LUKAVAC `94”

1995.godine……………………………….Bošnjačka kola

1996.godine……………………………….Sevdah nadahnut životom….slobodom/ovo djelo je 1996. godine proglašeno za jedno od devet čuda bosanskog otpora/

1997.godine……………………………….Bosna je u meni – patriotske pjesme i proza

1998.godine…………………………………Bosanski mevlud Omera Pobrića /ovo je prvi mevlud napisan notama i za ovo sam dobio NAGRADU ZA ŽIVOTNO DJELO/

2000.GODINE……………………………..Bajram i ramazan u pjesmi /u svakoj pjesmi se spominje riječ “bajram” ili “ramazan”.

2003.godine…………………………………MIRUH BOSNE….125 odsviranih i zapisanih aranžmanski bosanskih sevdalinki.

14.02.2003. osnivam INSTITUT SEVDAHA-Fondaciju Omera Pobrića.

2003.godine…………………………………SAZ U BOSNI – autor Šukrija Trako, izdavač Institut sevdaha….prva knjiga u povijesti BIH o sazu, sa deset CD-ova najboljih sazlija i DVD-ijem TAKUMA SAZLIJA poslije 73 godine u Bosni.

2004.godine…………………………………BANJALUČKI SEVDAH U VREMENU…pronađenih, zapisanih i snimljenih 108 pjesama o Banjaluci i toponimima banjalučkim.

2004.godine…………………………………PRVI FESTIVAL SEVDALINKE BIH.

28.05.2004. godine PRIRODNO-MATEMATICKI FAKULTET – UNIVERZITETA U SARAJEVU odlucuje da OMERU POBRICU

prirodoslovcu,velikom umjetniku,entuzijasti, domoljubu i humanisti, za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji kulturnih, obrazovnih i pedagoskih vrijednosti, dodijeli POCASNU DIPLOMU./prepisano sa diplome/.

2005.godine…………………………………ANTIFAŠIZAM NA BEDEMIMA BIH….prvi puta ujedinjene antifašističke pjesme iz dva oslobodilačka rata 1941-1945 i 1992-1995. godine.

2005.godine…………………………………AMERIKA I SEVDAHA – MARY I OMER

2005.godine…………………………………DRUGI FESTIVAL SEVDALINKE BIH

2006.godine…………………………………SEVDAH I SEVDALINKA NA DEVET SVJETSKIH JEZIKA….priredili Omer Pobrić i dr. Semir Vranić

2006.godine…………………………………INTELEKTUALCI I SEVDALINKA

2006.godine…………………………………INSTITUT SEVDAHA U NORVEŠKOJ

2006.godine…………………………………TREĆI FESTIVAL SEVDALINKE BIH

2007.godine…………………………………OTKRIVENO BLAGO – pjesme vraćene narodu bosanskom.

2007.godine…………………………………KANARSKI OTOCI SEVDAHA

2007.godine…………………………………INSTITUT SEVDAHA U AMERICI

2007.godine…………………………………ČETVRTI FESTIVAL SEVDALINKE BIH

2007.godine…………………………………INSTITUT SEVDAHA U DANSKOJ

07.02.2008.  dobijam još jednu NAGRADU ZA ŽIVOTNO DJELO –  BH MUZIČKI OSKAR

2008.godine…………………………………dvorana VATROSLAV LISINSKI – Zagreb

Posted in BiH