Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

KO SDP BiH ZDK : Saopštenje za javnost

Na press konferenciji  KO SDP BiH ZDK  danas su se  obratili  zastupnici SDP BiH  u Skupštini ZDK Mehmed Bradarić iz Maglaja i Janja Ivić iz Kaknja. U svojim izlaganjima zastupnici su se  osvrnuli na  prošlogodišnji rad Vlade i Skupštine ZDK.

Prema  riječima Mehmeda Badarića   Klub SDP BiH u Skupštini ZDK ne može dati prolaznu ocjenu  radu Skupštine i Vlade ZDK, jer većina akata  koji  su bili predmet rasprave i usvajanje  nisu donijeli  boljitak  građanima  ZDK, a posebno Budžet 2009.godine  koji  je  tri puta  rebalansiran. Otuda je jako puno razloga i da građani ZDK budu nezadovoljni  njihovim radom.

Zastupnica  Ivić Janja  se osvrnula  na  situaciju u obrazovanju, položaj mladih i oblast  socijalne  zaštite. Prema  njenim riječima   Skupština i Vlada ZDK  zajedno, nisu gotovo ništa  učinili da se  stanje u obrazovanju popravi. Problemi u obrazovanju evidentni  su od  predškolskog , pa sve do  visokog obrazovanja.

Mladi, na nivou Kantona nisu čak  ni krovno organizovani i njihov položaj nije na zavidnom nivou. Već nekoliko godina nije bilo izdvajanja budžetskih sredstava  za zapošljavanje  pripravnika.  Zaposliti su se mogli kada su u pitanju JP i JU  od kantonalnog i općinskog značaja samo oni koji imaju debele veze (npr.zapošljavanje policijskih službenika, nema značajnije podrške u finansiranju (stipendija) za studente deficitarnih profila ( mašinstvo itd).

Ostvariti zagarantovano pravo iz oblasti socijalne zaštite je jako teško, a postalo je i nemoguće. Pravo  na porodični i školski dodatak  je ostvarivo,  ali ovaj dodatak je  mizeran. Dok nezaposlene  porodilje  u drugim Kantonima imaju dugoročnije naknade,   u ZDK  je to samo jednokratna  pomoć od 150 KM.  Mizeran je i dječiji dodatak, u velikom broju ukinuta je tuđa njega itd.

Sve naprijed navedeno   potvrđuje  da nema niti jednog razloga da SDP BIH ZDK , niti građani ZDK budu zadovoljni radom   Vlade  i Skupštine ZDK u 2009.godini.

                                                                                          Klub  zastupnika  SDP BiH ZDK

                                                                                                            u Skupštini  ZDK