Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Milorad Dodik: BiH nema svoju imovinu!

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Bileći da BiH nema svoju imovinu, već da ona pripada entitetima, što je navedeno i u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

“BiH nije imala svoju imovinu, ona je nastala Dejtonskim mirovnim sporazumom koji je rekao da imovina zatečena na području entiteta pripada njima”, rekao je Dodik Srni i dodao da BiH Dejtonom nije ni predviđena kao vlasnik bilo kakve imovine.

Prema njegovim riječima, odjednom se pojavila priča da BiH treba da ima neku imovinu i onda su nastale spekulacije o tome, što je bilo sasvim nepotrebno.

“Nepotrebno je bilo i nametanje zakona Pedija Ešdauna, a čak je i on priznao legitimitet imovine na prostoru RS time što je zabranio raspolaganje njenom imovinom, dok se to pitanje ne riješi”, istakao je Dodik.

On je napomenuo da vlasti u RS još izučavaju popis imovine koji je napravio OHR, da imaju jasnu poziciju o tom pitanju i da će predložiti neka rješenja, jer je konačno vrijeme da to bude riješeno.

“Prihvatamo da sa vlastima Federacije i BiH utvrdimo sporazum koji će biti osnov za knjiženje te imovine. Bez obzira šte se sada nalazilo u tom spisku, a svašta ima, očigledno je da je status određene imovine već regulisan i ne bi trebalo da bude sporan”, naglasio je premijer RS.

Prema Dodikovim riječima, politički predstavnici Bošnjaka počeli su da prave opstrukcije o pitanju imovine jer je jedino ono preostalo do zatvaranja OHR-a, što oni ne žele.

Visoki predstavnik Valentin Incko objavio je 22. decembra da je OHR-ov tim za popis državne imovine popisao ukupno 1 000 jedinica, od kojih je 979 u BiH, a 21 u sedam država izvan BiH.