Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mala pobjeda Deda Mraza, velika pobjeda Visokog!

Nekako tiho, bez većih reakcija prošla je ovogodišnja podjela paketića u visočkom obdaništu. Nekoliko dana ranije pojavila se informacija koja ustvari nije bila nova, a to je da opet u obdaništu neće biti Deda Mraza, to je zadnjih deset godina bila normalna stvar u Visokom. Tim povodom Radio Q je ugostio Nijaza Omerbegovića, direktora ove ustanove i pitao ono što nestranački roditelji djece iz obdaništa ne pitaju, neće ili ne smiju. Zašto nema Deda Mraza u visočkom obdaništu!?

Direktor je objasnio da se sve više obilježavaju vjerski, a sve manje međunarodni praznici i da je to nekako postalo normalno, premda je najavio jedno iznenađenje. Kasnije će se ispostaviti da djecu u visočkom obdaništu nije obradovao jedan, nego osam Deda Mrazova uz Pipi dugu čarapu. Šta je suština priče? Deda Mraz je samo povod, a bolji poznavaoci političkih prilika znaju da je ovo možda mala stvar za djecu iz obdaništa, ali velika za neke druge tokove i političke vjetrove koji pušu kroz poniženo i siromašno Visoko (čast izuzecima i ratnim profiterima).

Dobrog starog starkelju sa bijelom bradom u crvenoj odori koji donosi radost djeci svih nacija pokušali su poistovjetiti sa četnikom koji nije dobar za bošnjačku djecu. Da su mu samo malo skratili pantalone mogli su ga, svijetla obraza, predstaviti kao smrznutog vehabiju – talibana. Međutim, mašta im i nije baš najbolja strana jer zadumani oko krađe još malo onog društvenog što nam je ostalo, finansijski i politički nemoćni, nekadašnje “sijede glave” su se zadumale o sebi. “Sijeda glava” je metafora nastala u Visokom na početku rata, kada su kojekakvi branioci Islama, a kasnije sve redom ratni profiteri objašnjavali kako se ne može bez starih i iskusnih Visočana ništa odlučivati u ovom gradu. Oni su recimo imali i tezu da i Allah voli bogate i time su opravdavali sve svoje ovodunjalučke lopovluke, koje su pred narodom objašnjavali tako što su isforsirali priču o Deda Mrazu kao četniku ili recimo kada su na tadašnjem Radio Visokom odmah nakon rata zabranjivali pjesme Harija Mata Harija, Dine Merlina, Crvene Jabuke, Plavog Orkestra, Balaševića, Bajage …., jer su i oni bili tobože izdajice i četnici. Četnici su ustvari u Visokom bili odličan izgovor za ratnoprofiterstvo i lopovluke svih boja i dezena dok je stvarna istina bila da ti koji donose takve odluke nisu ništa drugačiji od njih, jer su također pljačkali i ubijali, ali na jedan sofisticiraniji način.

Ovo stanje u Visokom je slojevito, jer nakon što je “seoska” opcija SDA nadvladala gradsku 2000-te, mislilo se da će bar seljaci učiniti nešto bolje i naprednije. Ali naprotiv, oni su nastavili baštiniti ideologiju o četnicima i Deda Mrazu, zabrani kićenja grada, neobilježavanje Božića itd … Oni su čak otišli imkorak dalje, zbog zavičajnog mjesta porijekla, njima je blisko i srcu milo bilo sve srpsko, a vezano za Pink BH i njihove prekodrinske Zvezde Granda. Tako da je Deda Mraz i dalje bio četnik uz Bajagu, Ramba Amadeusa, Balaševića … Ali su Aca Lukas, Seka Aleksic, Goga i ostali bili normalna pojava …

E zato je potez direktora obdaništa da djeci dovede ne jednog, nego osam Deda Mrazova istorijski. Možda zaista mali za Deda Mraza i nekolicinu djece u obdaništu, ali veliki za Visoko. Isto ono Visoko u kojem su donedavno zabranjivali koncerte za vrijeme šijitskih praznika, zabranjivali bilo kakve party-ije gdje se reklamirala piva, pokušali zabraniti premijeru filma Go West, Ahmeda Imamovića zbog “pederluka” u istom, gdje su u općinskom vijeću pokušali osporiti nagradu jednom Fra Ignaciju, gdje su osporili istu tu nagradu Božidaru Boži Matiću, gdje svako malo opljačkaju crkvu Svetog Prokopija….

Mušrici koji su se sve ove godine krili se iza vjere i Allahovog imena na kraju priče kako i dolikuje gube bitku, kako materijalnu tako i političku. Sve češće ispred njihovih vrata vidimo uniformisane policajce iz raznih formacija od elitnih preko Sudskih pa do običnih, oni koji su u ime Allaha “povalili” sve visočke efendije čeka dugi sudski proces koji će završiti zatvorom, Regulatorna Agencija za medije oduzima dozvole telalima gore pomenutih ideja …. Sve su to predznaci nekih drugih, novih i boljih dana koji polahko, ali sigurno ulaze u tamni vilajet Visoko, dugo smo ih čekali, ali bolje ikad, nego nikad. Nadam se da će Visoko imati snage da dobije i ovu bitku, nadam se da će glupostima inficirani Visočani shvatiti da ne mogu tražiti pravdu za Bošnjake u Mostaru, Stocu, Bijeljini i Banja Luci dok ne očiste svoju avliju i priču o Deda Mrazu svedu na dnevnu glupost poremećene fašističke individue. A kao ilustraciju svega o čemu pričam izdvojit ću jednu od posljednjih izjava prvog predsjednika BiH, Alije Izetbegovića:

“Ako hoćemo Bosnu i Hercegovinu onda ne smijemo suviše podcrtavati to nacionalno pitanje. Trebamo pokušati da budemo, ako je moguće Bosanci, ubuduće što više to” !!!