Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sport u Visokom

Organizirano bavljenje sportom i fizičkom kulturom u BiH i Visokom počinje otvaranjem konfesionalnih i državnih škola u koje se uvodi i nastavni predmet tjelesno vaspitanje gombanje. To doprinosi da se već 1909.g. osniva društvo Soko koje će dugi niz godina biti nosilac sportskih aktivnosti na ovom području.

Kulturno-sportski centar “Mladost” Visoko

Značajan poticaj razvoja sporta i ovog Društva predstavlja izgradnja Doma, čije je otvaranje obavljeno 16. juna 1934. godine čime su stvoreni uvjeti za razvoj muške i ženske atletike, odbojke i elemenata borilačkih sportova kao i nogometa.


Nogometni stadion “Luke” Visoko

Nogomet
Prva nogometna utakmica u Visokom odi grana je 1923. godine kada se formira i prvi nogometni klub Jadran. 1934. god. formira se i drugi nogometni klub Radnički . 1953. dolazi do spajanja ova dva kluba i tako nastaje nogometni klub Bosna. Za ovaj klub vezani su i najjači rezultati po pitanju nogometa. 1963. klub je ušao u II nogometnu ligu tadašnje države.


Grb NK “Bosna”Visoko

Agresija na zemlju samo je na trenutak prekinula aktivnosti u ovom klubu. 1993. godine počinje okupljanje, da bi 1994. klub na prvom državno prvenstvu u Zenici osvojio 3. mjesto. U sezoni 1995/96. “Bosna” osvaja prvo mjesto u Drugoj ligi -sjever, a u Prvoj nogometnoj ligi u sezoni 1996/97. osvaja treće mjesto. Kao vrhunac u posljednoj sezoni 1997/98. osvaja prvo mjesto, a play off-u osvaja 3. mjesto. Nejveći uspjeh kluba je osvajanje Kupa BiH 1998 godine a nakon toga i Super Kupa BiH. Pored ovoga vrijedi istaći i rezultate klubova „Moštre“, “Visoko”, „Zmaj“ i “Ljiljan”
Rukomet
Iako je nogomet najpopularniji sport, rukomet u Visokom je pronio ime ovog grada. Zvanično se rukomet u gradu igra od 1953. godine (Srednjoškolsko sportsko društvo “Mladost”). 1958. godine osnovan je Omladinski rukometni klub “Bosna”. Na deceniju rukometa u Visokom je odigrana prva međunarodna utakmica. 1965. godine Bosna ulazi u I ligu tadašnje države.


Grb RK “Bosna”Visoko

RK “Bosna” postiže odlične rezultate i uz izvaredan rad `65 g. biva učesnik finala KUPA. U bogatoj historiji klub je imao uspona i padova ali interes za ovaj sport nikada nije jenjavao. Formiranjem Jedinstvene rukometne lige BIH Bosna postaje njen član. Već 1996. rukometaši su finalisti KUP-a i predsavljaju BIH u kupu EHF, već naredne 1997. godine Bosna postaje šampion države.

Pored ovih klubova treba pomenuti i ostale sportske klubove koji djeluju u Visokom. To su :
– Streljački klub “Visoko”
– Kuglaški klub “Bosna”
– Karate klubovi “Visoko”, „Seiken“ i „Budućnost“
– Taekwondo klub “Bosna” Visoko
– Sportsko-ribolovno društvo “Visoko”
– Planinarsko-smučarsko društvo “Visočica”
– Košarkaški klub „Visoko“ i Košarkaška škola “XXL Basket”
– Lovačko društvo “Srndač”
– Škola rukometa „Visoko“
– Šahovski klub “Visoko”
– Aeroklub „Izet Kurtalić“

– Društvo za zaštitu okoliša i rječnih slivova „Eko-Viking“