Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ANUBiH: PROMOVIRANO PET IZDANJA INSTITUTA ZA ISTORIJU SARAJEVO

Institut za istoriju Sarajevo obilježio je godinu koja je na izmaku promocijom pet svojih ovogodišnjih izdanja koja je održana danas u Akademiji nauka i umjetnosti u Sarajevu.

Ovo je za Institut za istoriju bila posebna godina, u kojoj je obilježio pola stoljeća od svog osnivanja i kojoj je nagrađen Šestoaprilskom nagradom Grada Sarajeva

– Mi smo, inače, odlučili da naš jubilej obilježimo radno, da ne pravo neke svečane večere i slično, nego smo jednostavno išli raditi, izjavio je direktor Instituta prof. dr. Husnija Kamberović.

Tako je u sklopu obilježavanja pola stoljeća rada Instituta ove godine organiziran veliki naučni skup o temi “Identitet BiH kroz historiju”, a nastavljeno je izdavanje publikacija, koje su promovirane danas. Objavljeno je ukupno pet publikacija: po jedan broj stručnih časopisa Prilozi Instituta za istoriju i Historijska traganja, zatim knjiga dr. Esada Kurtovića “Veliki vojvoda bosanski Sandalj Hranić Kosača”, zbornik radova “Rasprave o nacionalnom identitetu Bošnjaka” i monografija “Pola stoljeća Instituta za istoriju u Sarajevu”.

Prof. Kamberović kaže da se i kroz tu monografiju pokušalo prikazati kako se Institut razvijao, kroz koje je sve razvojne faze prolazio, te evidentirati ljude koji su radili u Institutu i ukazati na njihov doprinos razvoju Instituta te doprinos samog Instituta razvoju historijske nauke u BiH.

– Smatramo da smo u tih pola stoljeća časno i dostojanstveno obavili našu zadaću, da smo se trudili i na kraju uspjeli sačuvati dostojanstvo historijske nauke u najtežnim razdobljima historije BiH, ocijenio je.

Međutim, prof. Kamberović upozorava da je Institut za istoriju danas na velikoj prekretnici.

– Nalazimo se u jednom dosta lošem vremenu, kada smo prilično marginalizirani kao institucija. Prosto se vidi da postoje neke druge institucije koje imaju povoljniji status, naglasio je on.

Uprkos svemu, iz Instituta za istoriju najavljuju da će i dalje nastojati da razvijaju ovu instituciju i historijsku nauku u cjelini, posebno jer se osjećaju suodgovornim za stanje historijske nauke u BiH. Zato planiraju da u narednoj godini da naprave iskorak van Sarajeva, da idu prema drugim centrima u BiH – Mostaru, Tuzli, ali i Banjoj Luci.

– Nastojat ćemo da pomognemo tim centrima da i oni razvijaju ono što mi ovdje radimo: afirmirati istinu i historijsku nauku kao vrijednosti oko kojih se zaista vrijedi zalagati, kazao je direktor Instituta za istoriju Sarajevu prof. Husnija Kamberović.

Posted in BiH