Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ZDK: Stanje sa gripom se smiruje

Od početka pojave gripe u ambulantama Služba za zarazne bolesti i nejasna febrilna stanja Kantonalne bolnice Zenica pregledano je 438 pacijenta, od kojih je 76 pacijenata hospitalizirano, a trenutno je na odjelu Službe 28 pacijenta od čega je jedan bolesnik intenzivnoj njezi. U Kantonalnu bolnicu Zenica je sa Kliničke mikrobiologije KCUS-a javljeno da je uzorak, koji je posljednji poslan za testiranje na gripu H1N1 negativan.  

Na Odjelu za dječije bolesti je takođe bio evidentan porast broja djece sa simptomima sezonskog gripa, i tokom novembra je pregledano 165-oro djece sa područja kantona, od kojih je 40-oro sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom hospitalizirano. Dvoje djece je premješteno na KCU Sarajevo neposredno po prijemu radi težine osnovne bolesti, i to su pacijenti sa akutnom leukemijom i cističnom fibrozom.

Tokom decembra je 13-oro djece  hospitalizirano, a tokom zadnjih 24 sata jedno dijete je sa  gripoznim sindromom u srednje teškom stanju primljeno je na Odjel za dječije bolesti. Opći je  dojam da se stanje smiruje i da opada broj djece sa gripoznim sindromom i komplikacijama koja se javljaju na odjel za dječije bolesti, ističu iz pres službe Kantonalne bolnice Zenica. (Zeda)