Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kome je u interesu “povaliti” KTK Visoko!?

Nakon uvida u neke dokumente i nakon nekolicine usmenih razgovora sa odgovornim ljudima u KTK Visoko, istraživački tim Radija Q došao je do informacija koje pokazuju da ovaj nekadašnji visočki gigant i nije u toliko lošoj situaciji kako se pokušavalo predstavljati javnosti proteklih godina. Naime, nakon pogoršanih odnosa između KTK Visoko i Preventa zanimalo nas je koliko je ustvari KTK dužan po raznim osnovama, odnosno kolika je njegova potražnja i da li ovaj privredni subjekt uopšte ima budućnost, odnosno da li je ona duboko uzrokovana željama Preventa!?

Od dostupnih dokumenata do kojih smo došli može se primjetiti da je KTK u ovom trenutku dužan 8.700.000KM (od toga cc.300.000 Preventu). Ovaj dug izgleda jako veliki, međutim ako ga uporedimo sa dugovanjima nekih “uspješnih” visočkih firmi, a obzirom na imovinu i kapacitete, on je zanemarljiv. Istna, zbog ovog duga radnici KTK ne mogu normalno i legalno biti isplaćeni za svoj rad, jer su svi računi ove firme blokirani. Ovdje ne možemo da se ne prisjetimo nedavno propale privatizacije između Preventa i KTK u vrijednosti od 8,8 miliona KM, koja nije odgovarala Preventu, a KTK-u je značila izlazak iz blata. Prevent nije htio kupiti taj dio za 8,8 miliona KM, iako je procijena vještaka bila da predmetni dio prodaje vrijedi cca.48 miliona KM.

Međutim, ako uzmemo u obzir da, opet prema dostupnim dokumentima, KTK potražuje cca.12.000.000KM plus 4.300.000 ratnog duga ARBiH koji je vlada FBiH verifikovala na 125 sjednici aktom 75/09, onda je računica sasvim jasna, KTK nije u dubiozi jer su potraživanja veća od dugovanja, a razlog ovakvog stanja je nečija želja da se ova firma obezvrijedi i proda u bescijenje. Ako svemu ovome pridodamo izjavu v.d direktora Asmira Hodžića kako su osnovni krivci za loše ugovore sa Preventom i loše poslovanje ustvari bivši rukovodioci KTK (izuzimajući ex -direktora Senada Bilalovića ), onda je još jasnije kako je nekolicina lopova i prevaranata željela ostvariti ličnu korist od kolektiva koji je odhranio generacije Visočana.

Istraživački tim Radija Q posjeduje još nekoliko vrlo interesantnih dokumenata koje ćemo objaviti na našem sajtu uskoro.