Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kontrolisano preko 19 hiljada vozila

 

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona su tokom mjeseca juna 2009. godine vršili redovne i pojačane kontrole učesnika u saobraćaju na putevima na području Zeničko-dobojskog kantona.

Aktivnosti policijskih službenika bile su usmjerene na preduzimanje represivnih mjera prema vozačima zbog činjenja prekršaja shodno Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, te u cilju pronalaska predmeta koji potiču iz izvršenog krivičnog djela, predmeta kojim je izvršeno krivično djelo, predmeta koji se posjeduju protivno zakonskim odredbama, kao i otkrivanja izvršilaca krivičnih djela.

Tom prilikom kontrolisano je ukupno 19.014 vozača i vozila u saobraćaju, zbog utvrđenih prekršaja propisanih Zakonom o sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH izdato je 4.819 prekršajnih naloga, izvršen je pregled 3.351 vozila i 1.521 lica u vozilima sukladno članu 25. Zakona o policijskim službenicima Ze-do kantona, legitimisano je 2.861 lice, 227 vozača je zatečeno da upravljaju motornim vozilom pod dejstvoma alkohola, 78 kontrolisanih vozača je upravljalo vozilom bez položenog vozačkog ispita, za 147 vozila je utvrđeno da ne posjeduju važeću registraciju, dok je zbog tehničke neispravnosti iz saobraćaja isključeno 38 vozila.

U naznačenom periodu izvršeno je legitimisanje 2.861 sumnjivog lica, pronađena su i oduzeta 22 vatrena i 23 hladna oružja, u 28 slučajeva su pronađena opojna sredstva, 133 lica je lišeno slobode, a na zahtjev građana je izvršeno 1.688 intervencija od strane policijskih službenika.