Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Osmanagiæ u Ruskoj akademiji prirodnih nauka

 

U Moskvi je 28. maja obavljena ceremonija prijema osnivača Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” Semira Osmanagiæa za inostranog člana Ruske akademije prirodnih nauka (RANS).

Ruska akademija prirodnih nauka je jedna od najuglednijih naučnih ustanova u svijetu. U svom članstvu ima više od deset nobelovaca, te najuglednije profesore i inžinjere iz Rusije, Evrope i Amerike u oblasti prirodnih i humanitarnih nauka. Među njima je i 300 vrhunskih pronalazača u različitim naučnim disciplinama.

Doktorski kandidat Semir Osmanagiæ primljen je u članstvo Akademije na osnovu otkriæa bosanskih piramida i praistorijskog tunelskog kompleksa u Visokom te dosljedne primjene multidisciplinarnih naučnih metoda u ovom geo-arheološkom projektu.

Naučni tim Ruske akademije prirodnih nauka obavio je detaljna geofizička, geohemijska i seizmička istraživanja na području Visokog, Vratnice i Zavidoviæa tokom 2007. i 2008. godine i o tome upoznao ruske akademike.

Ovo je veliko priznanje za dosadašnje napore svih istraživača i saradnika Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” te za Osmanagiæa lično, koji je početkom 2009. godine primljen i u članstvo Aleksandrijskog društva arheologa, a 2006. godine izabran za prvog počasnog građanina Visokog.

Tokom boravka u Akademiji, Osmanagiæ je predložio anagažovanje multidisciplinarnog ruskog tima u Bosanskoj dolini piramida za 2010. godinu, saopšteno je iz Fondacije.