Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prevent & KTK: Rješenje na pomolu?

Kao što smo ranije objavili danas su nastavljeni pregovori između KTK i Preventa o prodaji dijela fabrike KTK. Iako je rok za pregovore istekao 04.04., oni su nastavljeni, a na današnjem sastanku u kabinetu premijera Nedžada Brankoviæa nije bilo premijera Brankoviæa zbog obaveza u parlamentu. Bez obzira na njegovo neprisustvo sastanak je održan, a istom su pisustvovali resorni ministar Vahid Heæo, direktor Agencije za privatizaciju Enes Ganic, predstavnici Sindikata KTK  Bego Agiæ i Ramiz Omanoviæ, direktor KTK Senad Bilaloviæ te predstavnik Preventa Adnan Smailbegoviæ.

Predstavnik Preventa je ponudio isti prijedlog kao i na prošlom sastanku, ali zbog problema oko dobijanja kreditnih sredstava za kupovinu ostavljena je mogunost obročnog plaæanja.

Ipak sastanak je za razliku od prošlih prošao u međusobnom pibližavanju stavova, nakon višesatnih pregovora potpisan je Protokol o načelnoj šemi moguæeg kupoprodajnog ugovora, te kako bi se eventualna razlika nadomjestila. Kako sada stvari stoje dio bi preuzela Vlada, a dio bi bio iz dijela imovine KTK.

Na narednoj sjednici Vlade koja æe se održati u četvrtak u Mostaru trebao bi biti donijet zaključak Vlade FBiH o preciznim obavezama svih učesnika u ovom procesu (KTK, Prevent, PIO), kako bi se došlo do pozitivnog rješenja kojim bi bili zadovoljni i radnici KTK i Prevent kao eventualni kupac. Na taj način bi se izmirle obaveze prema PIO-u odnosno državi,  a radnici bi dobili zaostale plate u razumnom roku.

Treba istači da je na ovom sastanku izražena i spremnost da Vlada ubrzo, dok traje proces privatizacije, pokuša naæi mogučnost jednokratne pomoæi za sve uposlene putem Sindikata KTK Visoko.

Možda je rano bilo šta prognozirati i treba biti suzdržan, ali za razliku od prošlih sastanaka nakon ovog djeluje kao da je rješenje na pomolu?