Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Suša Commerce” traži koncesiju na istraživanje i eksploataciju gline u Kološićima

Vijećnici općinskog Vijeća Visoko, na sljedećoj će sjednici razmatrati  zahtjev za davanje saglasnosti na mogućnost dodjele koncesije na istraživanje i eksploataciju mineralnog resursa – gline na lokalitetu Kološići koju traži preduzeće “Suša – Commerce” d.o.o. Visoko.

 

Iz ministarstva za privredu ZDK prema općini Visoko upućen je upit o davanju saglasnosti na mogućnost dodjele koncesije na istraživanje i eksploataciju gline. U mišljenju općine Visoko, odnosno službe za privredu, budžet i finansije općine Visoko, navedeno je da postoji opravdanost  dodjele koncesije na eksploataciju gline na lokalitetu Kološići. Stav potvrđuje i mišljenje nadležnih u općinskoj službi za prostorno uređenje i prateće podslužbe kojim se potvrđuje  da se ovaj lokalitet nalazi u vanurbanom i vangrađevinskom zemljištu, a u neposrednoj blizini područja namjenjenog za eksploataciju gline.

Uvjeti koje postavlja nadležna općinska Služba za privredu, razvoj, budžet i finansije su da se dodjela  koncesije vrši u skladu sa zakonom, da nema prenošenja na drugo pravno niti fizičko lice uz dužinu koncesionog ugovora ne može biti kraća od 15 godina. Naglašeno je kao obaveza zapošljavanje radne snage  isključivo  sa područja općine Visoko, te da nadležno ministarstvo za privredu ZDK posebnu pažnju obrati i povede računa o ekološkom aspektu  ovih istraživačkih radova.

 

Konačnu će riječ dati vijećnici OV Visoko na sljedećoj sjednici zakazanoj za subotu 31. januar u 10.00 sati.