Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Press služba KS: Peta godišnjica od smrti “Vječnog epizodiste” Zaima Muzaferije

Na Gradskom groblju u Visokom jučer su se, u povodu pete godišnjice smrti doajena bh. glumišta Zaima Muzaferije, okupili članovi njegove prodice, prijatelji, te delegacija Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo predvođena ministrom Emirom Hažihafizbegovićem, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

“Rahmetli Zaima Muzaferiju pamtit ćemo kao glumca, profesora, režisera, pjesnika i našeg Dedu koji je ovaj epitet dobio zahvaljujući kvalitetama koje su ga krasile. S ponosom ističem da sam imao privilegiju da ga upoznam kao ljudsku i glumačku veličinu“, rekao je ministar Hadžihafizbegović prisjećajući se Zaima Muzaferije.

O značaju njegove ličnosti dovoljno govori podatak da su od 100 igranih filmova u kojima je glumio, 74 realizirana u bh. produkciji.

Za sebe je govorio da je vječiti epizodist, mada je u karijeri imao i tri glavne uloge. Igrao je oca Ljubiši Samardžiću, Bati Živojinoviću i Fabijanu Šovagoviću. Ipak, uvijek je volio reći da je prije svega profesor njemačkog jezika, a da je “Gluma kad izgleda da ništa ne glumiš”.

Već s prvim filmom “Uzavreli grad” osvaja specijalnu nagradu na festivalu u Puli, a na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu nagrađen je za uloge u filmovima “Praznik” i “Mali vojnici”. Za ulogu podvornika u filmu “Stanica običnih vozova” dobio je Zlatnu arenu na Pulskom festivalu 1990. godine.

U Visokom se već tradicionalno održava kulturna manifestacija “Dani Zaima Muzaferije” koja ima za cilj njegovanje sjećanja na Muzaferiju i uloge kojima je ostavio trajan pečat u bh. kinematografiji.

(Fena)