Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visoko na uglednom bjelovarskom sajmu: Predsjednik R Hrvatske Stjepan Mesić najavio skoru posjetu Visokom

Delegacija općine Visoko na čelu sa općinskim načelnikom Munibom Alibegoviće boravila je na ovogodišnjem 16.jesenskom međunarodnom  bjelovarskom sajmu koji se održao od 05.-07.septembra. Grad Bjelovar i okolica imaju 500 godina staru tradiciju održavanja sajmova na tom području, a ovaj je sajam jedan od  uglednih međunarodnih izložbenih prostora u oblastima stočarstva privrede  i zanatstva koji  ima najveću  ponudu poljoprivredne opreme i mehanizacije u regiji. Svoje su  mjesto na ovom sajmu našli i naši izlagači kooji su boravili kao  gosti iz Visokog, općine koja je s gradom Bjelovarom ove godine potpisala povelju o bratimljenju.

 Delegaciju su činili  predstavnici Općine Visoko, Udruženja žena “Visočke sevdalije” te nekoliko visočkih zanatlija. Prema riječima Nijaza Drugovića, učesnika visočke delegacije uspješno započeta saradnja s bjelovarčanima koji su ove godine boravili u Visokom u okviru Dana kulture Iisporta Visočko ljeto, te boravak na bjelovarskom sajmu, početak je ppvezivanja dviju zainteresovanih sredina u oblastima poljoprivrede,  turizma i seoskog turizma

“Tradicionalno smo se predstavili sa starim  visočkim zanatima, grnčarstvu, čibućarstvu i proizvodima od kože kao i rukotvorinama žena članica udruženja Visočke sevdalije. One su  izazvale  veliko interesovanje prisutnih obučene u narodne nošnje, a  ništa manje zanimanja nije bilo ni za izložene ručne radove od kojih su neki stari i po 200 godina – izjavio je Drugović.

Poseban kuriozitet boravku na međunardnom bjelovarskom sajmu je i posjeta predsjednika R Hrvatske Stjepana Mesića izložbenom prostoru delegacije iz Visokog, razmjena nekoliko rečenica u kojima je Mesić pozdravio Visočane te najavio svoj skori dolazak u Visoko. Alibegović je sa zadovoljstvom primio ovu vijest, ali je na današnjoj press konferenciji izrazio i nedoumicu na koji bio se način jedna ovakva posjeta, uvaženog gosta iz Hrvatske i velikog prijatelja BiH, mogla upriličiti u Visokom.

Pomočnica naćelnika u službi za budžet, finansije i razvoj Edina Ferizović istakla je da će se neke od pozitivnih ideja uočene na bjelovarskom sajmu pokušati primjeniti i na predstojećem izložbeno – prodajnom sajmu “Jesen u Visokom” koji će se ove godine održati od 27.-30.oktobra u dvorani KSC Mladost.